2024. április 23., kedd

Atifete Jahjaga dönt a koszovói választásokról

Krstimir Pantić elutasító döntése után a koszovói államfőnek kell kiírnia Mitrovica polgármester-választását

Krstimir Pantić, Kosovska Mitrovica északi részének a polgármestere és két másik képviselő szombaton nem volt hajlandó aláírni a hivatalba lépési nyilatkozatot, amiért a dokumentumon az előzetes ígéretek ellenére mégis feltüntették Koszovó állami jelképeit. A koszovói törvények szerint ha Pantić a választások utáni egy hónapon belül nem teszi le a polgármesteri esküt és nem lép hivatalba, a mandátuma megszűnik. Ugyanakkor a jogszabály kimondja, hogy a polgármesteri tisztség megszűnése, vagy a polgármester mandátumának lejárta utáni 10 napon belül ki kell írni a helyhatósági választásokat. Mitrovica esetében így Atifete Jahjaga államfőnek január 22-ig döntenie kellene a választások kiírásáról, és annak dátumáról. Döntése előtt ki kell kérnie a pártok véleményét az esetleges választásokról. Pantić a szerb kormány által jelölt Szerb lista polgármesterjelöltje volt. Pantić szombaton a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája igazgatóhelyettesi tisztségéről is lemondott.

Pantić és képviselőtársai döntése miatt a szerb kormányt a Szerbiai Képviselőházi ellenzék lesújtó kritikával illette. Marko Jakšić, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője szerint Pantićnak köszönhetően a koszovói szerbek esélyt kaptak a harcra.

– A döntés a koszovói szerbeknek kedvez és ismételten bebizonyítja, hogy Aleksandar Vučić Koszovóval kapcsolatos politikája nem őszinte, valamint sérti Szerbia állami és nemzeti érdekeit. A választásokról viszont nem Atifete Jahjagának, hanem a szerb államnak kellene döntenie – mondta Jakšić.

Véleménye szerint ha Atifete Jahjaga írja ki a választásokat, a koszovói szerbek nem mennek ki szavazni, mert nyilvánvalóvá vállt, hogy 2013. november 3-án és 17-én óriási átverés történt.

Slobodan Samardžić, a párt alelnöke szerint a mitrovicai képviselőket komikus módon akarták rávenni, hogy írják alá hivatalba lépési nyilatkozatukat.

– A dokumentumon egy öntapadós matricával fedték le Koszovó állami jelképeit, amelyet később Pristinában egyszerűen leszedték volna – mondta az alelnök. Hozzátette, hogy furcsának találja a szerb kormány történtekkel kapcsolatos reakcióját, miszerint nem lenne fontos Pantić elhatárolódása és a Koszovóval kapcsolatos történések, valamint a szerb társadalom morális és szociális süllyedése miatt mielőbb ki kellene írni Szerbiában a rendkívüli választásokat.

A Demokrata Párt is hasonlóan vélekedik a szerb kormány Koszovó-ügyi politikájáról mint az SZDP. Vladimir Todorović, a DP elnökségének tagja szerint a szerb kormány Koszovó-ügyi politikája téves, és felfoghatatlan, hogy a mitrovicai szerbeknek újból választaniuk kell majd.

– Szomorú, hogy a szerb kormány nem ad őszinte választ arra kérdésre, hogy valójában mit írt alá a brüsszeli megegyezésben. Félő, hogy Aleksandar Vulin és társai számára egyáltalán nem voltak fontosak a szavazók, hanem csupán fent akarták tartani a koszovói választások semlegességének látszatát – mondta Todorović. Véleménye szerint a szerb kormány politikája azért sikertelen, mert számára a politika csupán népszerűségért vívott játék, nem pedig kézzelfogható eredmények megvalósítása.