2024. március 29., péntek

Megjelent Kanizsán A zöld szemű szörny

Sarnyai Béla könyvbemutatójáról

Az elmúlt évben már több olyan könyv is megjelent Kanizsán, amely valamely formában a városról, annak múltjáról, egykor és ma élő lakóiról szól. Dormán László Kanizsai képmesék, Rózsa Rózsa Iparosságunk története vagy a Fejős–Forró–Kávai szerzőhármas könyve, a Kanizsai képeslapok dokumentáló jelleggel születtek, Bicskei Gabriella Puhakert és T. Kiss Tamás Tükörtestvér c. műve pedig már szépirodalmi csemege.

Vörös Anna és középen a szerző, Sarnyai Béla unokái körében  (Fotó: Puskás Károly)

Vörös Anna és középen a szerző, Sarnyai Béla unokái körében (Fotó: Puskás Károly)

Sarnyai Béla most megjelent új könyve viszont megpróbálja konzerválni a múltat, a kezünkből kifolyó időt, ezenkívül pedig irodalmi törekvésnek is lehet nevezni a művet. A József Attila Könyvtárban megtartott könyvbemutatón telt házas közönség várta a szerzőt pénteken este, ami nem csoda, hisz ahogy az est háziasszonya, Vörös Anna könyvtáros fogalmazott: rólunk és nekünk szóló olvasmány Sarnyai Béla új könyve. S ezt bizonyítja, hogy akadt a közönség soraiban olyan is, aki szereplője a műnek.

Az idén nyolcvanéves szerző (a könyvben található) életrajzából kiderül, hogy egész életében munkásemberként kereste kenyerét. A kommunizmusban életét igazi sikertörténetként könyvelték volna el, hiszen Sarnyai Béla az egyik élő példa, hogyan lesz az egyszerű földműves fiúból vállalatigazgató. S bár munkája mindig igen távol állt az irodalomtól, három évvel ezelőtt úgy döntött, tollat ragad. Első könyve, Az életművész 2011 áprilisában jelent meg, majd még ugyanabban az év decemberében A nagy kalandor. Most pedig, ahogy a szerző is fogalmaz, az első két művének folytatása, A zöld szemű szörny, amely – ahogyan az alcímben is szerepel – mókás történetek füzére. Sarnyai leszögezi, hogy új könyvében is hű maradt a valósághoz, kizárólag helyi és megtörtént eseményeket mesél el, mintegy háromszáz oldalon keresztül.

– Tipikus férfitörténetek – állapítja meg Vörös Anna, hiszen az író szívesen merít a katonaság és a vadászat témaköréből. – A történetek többsége valóban mókás, de azért akad egy-egy olyan elbeszélés is, amely drámai fordulatot vesz. A könyv fülszövegében olvashatjuk az illusztrátor, Pósa Károly megjegyzéseit, amelyekből kiderül, hogy a könyv legnagyobb erényének azt tartja, hogy a feledésbe merülő alakokat, történeteket porolja le, ezáltal megörökítve az utókornak egy valaha volt világ képét. Dr. Pató Imre, a könyv lektora pedig humorral, iróniával kellemesen fűszerezett olvasmánynak nevezi a művet a könyv előszavában.

A könyvbemutató egyik érdekessége volt, hogy a műből a szerző unokái, Sarnyai Andrea és Sarnyai Laura olvastak fel részleteket. Szűcs Orsolya népdalénekes pedig dalcsokorral tette hangulatossá az estet. A bemutató végén a szerző korábbi két könyvét 300, az újat pedig 400 dináros áron vásárolhatták meg az érdeklődők, és az író dedikálta is a példányokat.