2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS – ZENTA

Az utánpótlás éve lesz

Interjú Zörgő Lászlóval, a Zenta vezetőedzőjével

A zentai birkózó-utánpótlás a tavalyi év utolsó hónapjában két igen rangos tornán vett részt a kárpátaljai Beregszászon és Zágrábban, ahol szokás szerint kiválóan szerepeltek. Az ukrajnai kétnapos versenyen nem kevesebb, mint 420 versenyző lépett szőnyegre, a horvát fővárosban pedig 10 ország képviselői között szereztek két aranyat és egy bronzot. A fiúk serényen edzenek mindennap, Zörgő László vezetőedző pedig elégedett velük, s számítása szerint többen közülük a címeres mezt is magukra ölthetik.

A zentai kadétok idén ismét szép eredményekkel örvendeztethetnek meg bennünket. Jobbról Zörgő László vezetőedző (Fotó: Gergely József)

A zentai kadétok idén ismét szép eredményekkel örvendeztethetnek meg bennünket. Jobbról Zörgő László vezetőedző (Fotó: Gergely József)

– Beregszászon hét gyerekkel, Surányi Martinnal, Vámos Mátyással, Polgár Ákossal, Nagy Dániellel, Zörgő Ivánnal, Lányi Dániellel és Almási Bencével léptünk fel, s közülük Polgár aranyérmes lett, Surányi, Nagy és Zörgő pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Zágrábba hat fiatallal indultunk, a már felsoroltakhoz csatlakozott a válogatott Fekete Erik, aki 58 kg-os súlycsoportban nyert, csakúgy mint Almási 69 kg-ban, Surányi pedig ismét bronzérmes lett – kezdte Zörgő László.

A 2013-as évet túl jóra nem lehet értékelni, mert végül nem indultatok a ligában, de azért voltak kiváló eredmények is, kezdve az országos felnőttbajnokságtól a nyári ifjúsági világversenyekig, ahol Nemes Máté révén végre megszületett a rég várt érem. Te hogy látod a mögöttünk álló esztendőt?

– Azzal nem teljesen értek egyet, hogy nem lehet jóként elkönyvelni a 2013-as esztendőt, hiszen ez volt az egyik legsikeresebb idény, amellett is, hogy nem tudtunk részt venni a hazai csapatbajnokságban. Ha a ligás terveink is valóra váltak volna, akkor az lett volna az idény koronája. Minden korosztályban volt válogatottunk Eb-n vagy vb-n, és nem is akárhogy szerepeltek, hiszen az érem mellett több igen jó helyezést is szereztünk.

A nemzetközi sikerek fő kovácsai a Nemes testvérek voltak, akik azonban Nagybecskerekre igazoltak. Ezután hozott egy olyan határozatot a klub elnöksége, hogy amennyiben azok a zentaiak, akik eligazoltak, továbbra is Zentán akarnak edzeni, úgy havi 10 ezer dinárt kötelesek fizetni a Zentának. Él-e még ez a határozat? Mivel több helyről is azt halljuk, hogy kitiltottátok a legjobbakat.

– Él ez a határozat, de szerintem ez természetes, eligazolnak más egyesületbe, s ott érik el a sikereket, ez bizony kerül valamibe. Ők támogatást kapnak, eredményeikből a klubjuk hasznot hajt, így reálisnak tartom, hogy ezért cserébe Zenta várhat valamit. Kitiltva tehát nincsenek, bejöhetnek, ha az adott klubjuk ezért fizet.

A 2014-es év kapcsán még sok mindent nem lehet tudni, mert kavarog rendesen a hazai birkózás, ha csak azt vesszük alapul, hogy lemondott a bajnokcsapat edzője, Bojan Mijatov, aki nem mellesleg szövetségi kapitány is volt. Korábban már kifejtetted, a Zenta akkor is az ország 5-6. klubjának számíthat, ha idén sem indul a ligában.

– Mi az utánpótlás terén eddig is kiemelkedő helyen voltunk, de úgy érzem, idén még jobb lesz e téren a helyzetünk. Olyan év nem volt, hogy valamely utánpótlás-korosztályban ne rúgtunk volna labdába. Nem vagyunk tehát elkeseredve, de azért el kell mondani, nem kelt jó érzést senkiben sem, hogy a legjobbjaink immár más közegek dicsőségét fényesítik. Mivel olyan támogatást Zentáról nem kapunk, hogy egy élsportolót kitartsunk, nekünk továbbra is az utánpótlás-neveléssel kell foglalkoznunk, s hála az égieknek, hogy Zentán nincs is másik olyan klub, ahol ennyi kezdő vagy fiatal sportoló megfordul, mint a birkózóknál. Ez valószínűleg a hagyományoknak, az eredményeknek köszönhető, meg annak, hogyan foglalkozunk a gyerekekkel. Itt kiemelném Molnár Miklós munkáját is. Reméljük, hogy ez a bázis továbbra is ekkora lesz, mert abból mindig kijönnek jó versenyzők. A II. ligában kezdhetjük újra, de szinte garantálom, hogy jövőre visszajutunk az I. ligába, bár 17 éves gyerekekkel ez nem biztos, hogy túl egészséges. Nekünk arra kell törekednünk, hogy egyéniben a nemzetközi versenyeken is eredményeket hozzunk, s nem biztos, hogy a liga miatt fel kell áldozni a fiatalokat.

Egy edzőnek soha nem az a dolga, hogy a pénz miatt idegeskedjen, hanem az, hogy szakmailag jól teljesítsen. Azt hogyan éled meg, hogy a város csak ennyit tud fordítani az élsportra?

– A birkózók és az asztaliteniszezők a többiekhez képest nem kapnak keveset, csak hát az élsporthoz ez annyira kicsi összeg, hogy még a versenyeken sem tudunk részt venni.

2014-ben félúton vagyunk a két olimpia között. Potenciálisan három zentai birkózó fellépő lehet Rióban. Te kiket látsz a legjobb helyzetben?

– Elsősorban a Nemes testvéreket, nemcsak azért, mert fiatalok, hanem azért is, mert fiatalságuk révén ők tudnak a legtöbbet fejlődni. Frísz az új súlycsoportban, 59 kg-ban talán kiváló alkalmat kaphat, hogy ötkarikáson búcsúzzon.

2013-ban új szabályok láttak napvilágot. Szakemberként hogyan tudtál ezekhez „alakulni”? A Nemesek eredményei után a szövetségtől pénzügyi jutalomban részesültél, de nem érzed-e úgy, hogy neked is tovább kellene fejlődnöd?

– Mindig is azt vártam, hogy ne a bírók vagy a feldobott zseton döntse el a mérkőzéseket. A Zenta soha nem arról volt híres, hogy bírói támogatást élvezett, az eredmények a munkából fakadtak. Az új szabályok megfelelnek nekünk, a szőnyegen szeretnénk nyerni.

Ha a következő évben ilyenkor beszélgetünk majd, mivel lennél elégedett? Kiknek a kiugrását várod?

– A pionírok csak tornákon keresztül tudnak érvényesülni, de a kadétoknak lesz egy olimpiájuk, ahol én esélyt Fekete Eriknek és Polgár Ákosnak látok, habár szép eredményei vannak Almási Bencének és Zörgő Ivánnak is. Remélem, ők továbbra is ugrásszerűen fejlődhetnek. A felnőttek között ott van Nagy Tamás, Aleksandar Šefer és Vass Tamás is, s bár fiatal koruk ellenére tőlük sem lenne meglepetés a jó eredmény, idén az utánpótlástól várom a legtöbbet.