2024. április 24., szerda
2014-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA

Gyenge támadójáték, két hullámvölgy

Magyarország hét góllal veszített a világbajnok Spanyolország ellen

Mivel a magyar kézilabda a kiemelt támogatásban részesülő sportágak között szerepel, a sérült Nagy László nélkül is tovább kell jutnia a férfiválogatottnak a dániai Európa-bajnokság B csoportjából, legalábbis, ha a csapat meg szeretné valósítani a torna előtt kitűzött célt, amely az első nyolc hely egyikének a megszerzését jelenti. Az első meccsen a spanyolok ellen nem volt esélye a magyar csapatnak, így a továbbjutást elérhető közelségbe hozó győzelmet kedden Izland vagy csütörtökön Norvégia ellen kell megszerezni.

Császár Gábor (fehérben) két gólt dobott a világbajnok ellen (Fotó: MTI)

Császár Gábor (fehérben) két gólt dobott a világbajnok ellen (Fotó: MTI)

A B csoport második mérkőzésének elején (az első meccsen Izland 31:26-ra nyert Norvégia ellen) úgy tűnt, hogy osztálynyi különbség van a világbajnok spanyol és az olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott között, az előbbi javára. Sierra, a spanyolok kapusa szépen olvasta klubtársának a gondolatait, Császárnak ziccerben sem sikerült gólt lőnie, majd utána kétszer is blokkolták lövését, s egyszer a labdát is eladta a francia PSG nem éppen jó formában levő átlövője. Nagy László hiánya a védekezésben és a támadásban is meglátszott, mivel a spanyol átlövők előtt nem volt igazán magas akadály, így ők és a szélvészgyors szélső, Tomas sorozatban lőtték a gólokat (3:9). A hullámvölgyből a félidő közepén sikerült kievickélni egy 5:1-es sorozattal, amihez jelentősen hozzájárult a Császár–Lékai csere: a Celje játékosa hétméterest harcolt ki, gólokat lőtt, így sikerült egy gólra megközelíteni a spanyol együttest (9:10). Utána azonban ismét jött a magyar hullámvölgy: túlpasszolt helyzetek, rossz lövések, kiállítások, aminek az lett az eredménye, hogy a spanyolok megnyugtató, a mérkőzés folyamán a legnagyobb előnnyel, hétgólos vezetéssel mehettek a szünetre. A spanyol lövések 65, a magyar próbálkozások pedig 38 százalékban voltak sikeresek, s ezt a statisztikát figyelembe véve a hétgólos különbség nem meglepetés.

A második félidőben, miután az elején a spanyolok bebizonyították, hogy bármikor képesek gólt lőni, s tartani az előnyüket, a csapatok már egyre kevesebbet törődtek a védekezéssel, így felváltva estek a gólok, s mindkét szövetségi kapitány, Cadenas és Mocsai is lehetőséget adott a cseréknek. Ebben az adok-kapokban értékelhető akciók, megmozdulások nem születtek, és úgy tűnt, hogy mindenki elfogadta a több mint ötgólos spanyol győzelmet, s figyelve arra, hogy senki ne sérüljön le, valamennyi játékos a találkozó végét várta. A vége lett 34:27 lett Spanyolországnak.

Holnap Izland következik, amely Norvégiának már az elején tudtára adta, ki az úr a házban: 6:1, majd 8:2 után magabiztosan őrizte meg előnyét a mérkőzés végéig. Sigurdsson kilencszer volt eredményes, Hallgrimsson pedig hatszor talált be a norvég kapuba. Rájuk mindenképpen oda kell figyelni, de a leglényegesebb, hogy a magyar csapattól sokkal jobb játék kell, mint a spanyolok elleni mérkőzésen.

B csoport, 1. forduló: Magyarország–Spanyolország 27:34 (10:17)

Aalborg, vezették: Krstić, Ljubič (szlovén).

Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Gulyás 2, Szalafai 2, Ancsin 1, Mocsai 2, Császár 2 (2), Lékai 4, Schuch 2, Szöllősi, Zubai, Ilyés 1, Nagy K. 1, Putics 1, Iváncsik G. 6, Vadkerti 3.

Spanyolország: Sierra, Perez De Vargas (kapusok), Rocas 5 (3), Robledo 2, Ruesga, Ugalde 2, Sarmiento 2, Gurbindo 1, Guardiola 3, Canellas 1, Maqueda 4, Candau 3, R. Entrerrios 2, Rivera Folch 4 (1), Tomas 5 (1), Morros.

Hétméteresek: 4/2, ill. 5/5

Kiállítások: 14, ill. 4 perc

A csoport másik mérkőzésén: Izland–Norvégia 31:26.

A csoport, 1. forduló: Ausztria–Csehország 30:20.

A mai program

C csoport (Aarhus): Szerbia–Lengyelország (18 óra), Franciaország–Oroszország (20.15).

D csoport (Koppenhága): Horvátország–Fehéroroszország (18 óra), Svédország–Montenegró (20.15).