2024. április 23., kedd
AUTÓ-MOTOR SPORT

Árok Zoltán magyar bajnok

A magyarkanizsai Árok László és fia, Zoltán a környékünkön ritkaságnak számító hobbinak hódol, mégpedig az autós szlalomversenynek. Zoltán már a hatodik idényben sikeresen szerepel a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség által rendezett országos amatőr szlalom autós bajnokságokon. Zoltán a bajnokságokon S–2 széria sorozatgyártmányú, de átalakított autók 1001–1400 cm3-es kategóriájában Zastava Yugo típusú autóval versenyez.

Ezeken a nyílt, önköltségű versenyeken az autót utánfutón szállítják a helyszínre, és megfelelő versenyzői licenc alapján lehet fellépni. A versenyzőket több fellépés után, az időmérő futamok eredményei alapján rangsorolják. A dobogós helyezett versenyzők serleget, az év végi győztesek különdíjat kapnak, amely változó. Zoltán az első két versenyidényében még csak ismerkedett a szlalombajnokságok helyszíneivel, a versenyek körülményeivel és hangulatával. A kellő versenytapasztalat megszerzése után jöttek az eredmények, 2009-ben negyedik hely, majd az országos bajnoki címek, 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban, míg 2012-ben a második helyen végzett.

A 2013-as bajnokságot nyolc helyszínen rendezték meg, a Kakucs Ringen (HegCsi Race Kupa) három fellépés, Kiskunlacházán (DragRacing Kupa) két fellépés, Budapesten (Rakparti Szlalomparty), Móron (Ezerjó Kupa) és a Hungaroringen (DragRacing Kupa) egy-egy fellépéssel. Zoltán a nyolc versenyen hatszor végzett az első és kétszer a második helyen, amivel összesítettben a széria kategóriában 38 ponttal megszerezte az idei magyar országos szlalombajnoki címet, míg abszolút széria csoportban 105 ponttal a harmadik helyen végzett.

– Az autós szlalomversenyeken 2007 óta rendszeresen részt veszünk édesapámmal, velem együtt az autó műszaki állapotát ellenőrzi és végzi a szükséges újításokat és javításokat, mivel mindketten autószerelők vagyunk. Az autó technikai átalakításánál, mivel szigorú előírások és ellenőrzések vannak, igyekszünk maximálisan minden megengedett műszaki megoldást alkalmazni, a minél jobb eredmények elérése érdekében. Az első években lezárt nagy bevásárlóközpontok parkolóhelyein versenyeztünk, de most már kiépített körpályákon hajthatunk. Ma már ezek a versenyek is inkább gyorsasági versenyek, amelyeken a minél jobb időeredmény elérése a cél, ezért biztonságosabb pályákat építenek. A pályákon vannak műanyag bóják, amelyekre teniszlabdát helyeznek, amit ki kell kerülni, de ha leesik a teniszlabda, azért időbüntetés jár. A 2009-es év volt az első idényem, amikor az összes helyszínen felléptem, mind a nappali, mind az éjszakai versenyeken, szinte egész Magyarország területén. Az első három idényben kicsit átalakított utcai autóval indultam, de a 2010-es idényben még rádolgoztunk az autó műszaki állapotának a javítására, aminek meg is lett az eredménye, mivel négy idény alatt háromszor végeztem az első és egyszer a második helyen. A versenyautó továbbfejlesztésére a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk. A 2013-as idényben először léptünk fel a Hungaroringen, ami egy nagy és fantasztikus élmény volt, habár nyilvánvaló, hogy a mi autóink nem vetélkedhetnek a Formula–1-es versenyautókkal. 2014-ben is indulunk minden versenyen, és habár nagyon nagy a konkurencia, célunk ezúttal is a magyar országos bajnoki cím megvédése – mondta Árok Zoltán.