2024. április 19., péntek

Halálos áldozatot követelt Ausztráliában egy erdőtűz

Legalább egy halálos áldozata van az Ausztrália délnyugati részén vasárnap óta pusztító erdőtűznek, további négy embert pedig eltűntként tartanak számon - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Allen Gale tűzoltósági szóvivő elmondta, hogy egy 62 éves férfi vasárnap Hoveában, Nyugat-Ausztrália fővárosának, Perth-nek az egyik külvárosában vesztette életét, miközben előkészületeket tett arra, hogy megóvja házát a lángoktól. A Perth közeli erdős részen pusztító tűz nyomán - Parkerville és Stoneville településeken - 49 ház égett le, négy embert pedig egyelőre nem találnak a hatóságok. Azóta a tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a helyenként 20 méter magasra is felcsapó lángokat. A tűz pontos oka egyelőre nem ismert. Több száz embernek kellett átmeneti szálláshelyeken töltenie az éjszakát, közülük többen attól félnek, hogy a tűz elpusztította otthonukat.
Hétfőn 275 tűzoltó folytatta a harcot a lángok ellen, amelyek vasárnap mintegy 650 hektáron égtek.
A térségben a napokban a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet, emellett erős szél fújt, ami gyorsította a tűz terjedését. Perth-ben szombaton 44 fokot mértek. A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta több mint 30 helyen dőlt meg abszolút melegcsúcs.