2024. április 19., péntek

Bangkokban blokádtól és puccstól tartanak

Sokan a puccstól tartanak Thaiföldön, mert nem tudják, hogy az országban meghatározó szerepű hadsereg miként reagál az ellenzék ma kezdődő akciójára, amelynek fő célja a főváros, Bangkok életének megbénítása. A Demokrata Párt vezette ellenzék Bangkok húsz legforgalmasabb közlekedési csomópontját és a kormányépületek környékét akarja lezárni, illetve blokád alá vonni, hogy a fővárosi közlekedés megbénításával kikényszerítse Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony és kormánya régóta követelt lemondását. A délkelet-ázsiai országban mindenki sejti, hogy nem egynapos „műsorról” van szó, hanem egy új tüntetéssorozatról, amelynek időtartama teljesen bizonytalan.

Az ellenzék azért tüntet, illetve menesztené Jinglakot és kabinetjét, mert úgy ítéli meg, hogy a miniszterelnök asszony a 2006-ban puccsal megbuktatott (milliárdos bátyja) Thakszin Sinavatra befolyása alatt áll.

Az ellenzék 2001 óta nem tud választáson győzni, s demonstrációkkal próbálja kierőszakolni a Sinavatra-klán távozását Thaiföld politikai életéből. A főváros utcáin tavaly november óta követelik az elégedetlen tömegek a kormányfő távozását. A politikus azonban nem hajlandó lemondani, de februárra előrehozott parlamenti választást írt ki. Az ellenzék meghatározó erejének számító Demokrata Párt bojkottálni fogja a voksolást. A párt követeli egy új átmeneti kormány („népi tanács”) megalakítását, amelytől reformok bevezetését várja, hogy azok segítéségével átalakítsák a választási rendszert, decentralizálják a jelenlegi hatalmi szerkezetet, felszámolják a korrupciót, és egyéb fontos változtatásokat hajtsanak végre. Szuthep Thaugszuban, a tüntetők hangadója, volt demokrata párti miniszterelnök-helyettes azt szeretné, ha a kormányfő lemondása után legalább egy évig irányítaná az országot a „népi tanács”, és csak utána tartanának parlamenti választást.

A Demokrata Párttal ellentétben mintegy ötven másik ellenzéki politikai erő és mozgalom már gőzerővel kampányolva készül a voksolásra. Mindazonáltal a választáson a kormányfő pártjának, a Pheu Thainak van a legnagyobb esélye a győzelemre. A Pheu Thait elsősorban a vidéki (szegény) lakosság támogatja. Az ellenzék, mindenekelőtt a Demokrata Párt támaszát pedig a fővárosi középosztály, egyetemisták, értelmiségiek és a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű uralkodó, a 86 éves Bhumibol Aduljadedzs mögött álló királypártiak jelentik.

Egyre nagyobb az ellentét és a feszültség miniszterelnök-ellenes tiltakozók és az őt támogatók között. A két tábor képviselői a hét végén Bangkok közelében egymásnak estek; az összecsapásban többen megsérültek, a fővárosban pedig ismeretlen fegyveresek kétszer is tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre, akik közül legalább hetet megsebesítettek.

Sokan attól tartanak, hogy az ellenzék ma kezdődő útlezáró akcióit hasonló véres incidensek zavarhatják meg. Csaknem húszezer katonát és rendőrt helyezett készenlétbe a kormány, hogy megakadályozza a tömegmegmozdulás miatt fenyegető erőszakcselekményeket.

A Jinglak-kormányt támogatók közben bejelentették, hogy ma ők is ellentüntetést tartanak. Az erőszakot azonban mindenképp szeretnék elkerülni, ezért nem Bangkokban, hanem a fővárostól északra demonstrálnak.

Az egyre nagyobb feszültség miatt a turisták egy része nem mer Thaiföldre utazni. Néhány ország már óvatosságra intette az ott tartózkodó vagy oda készülő állampolgárait.

A mára bejelentett ellenzéki tüntetés és útlezárások miatt ismert külföldi légitársaságok törölték thaiföldi járataik nagy részét. A két hónapja tartó tömegdemonstrációk és belpolitikai válság egyre többet árt a részben az idegenforgalomra épülő thai gazdaságnak.