2024. április 19., péntek

A Blic megnevezte Ćuruvija gyilkosait

Állítólag még nem sikerült bizonyítani, hogy Mirjana Marković utasította az Állambiztonságot a bűncselekmény elkövetésére

A Blic napilap értesülései szerint a hatóságok Radomir Markovićot, az Állambiztonság (DB) volt vezetőjét, Milan Radonjićot, a DB belgrádi központjának volt vezetőjét, Ratko Romićot, a DP valamikori operatív munkatársát és Miroslav Kurakot, a DP különleges biztonsági egységének volt munkatársát gyanúsítják Slavko Ćuruvija újságíró, a Dnevni Telegraf tulajdonosának 1999. április 11-én elkövetett meggyilkolásával.

A Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség szerint a gyilkosság végrehajtására Marković adott utasítást, magát a ravaszt pedig Kurak húzta meg. A négy férfi közül egyedül Kurak nem tartózkodik Szerbiában, ellene állítólag már ki is adták az Interpol körözőlevelét. Marković a Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ellen 1999-ben elkövetett emberölési kísérlet miatt negyvenéves börtönbüntetését tölti, Radonjić Belgrádban, Romić pedig Szabadkán él.

Egy neve elhallgatását kérő informátor elmondta, hogy a nyomozást még nem zárták le és biztos benne, hogy újabb gyanúsítottakat sikerül majd megnevezni a szóban forgó ügyben. Megtörténhet, hogy a gyilkossághoz Stevan Bastának, a DP belgrádi központja kettes számú osztálya valamikori vezetőjének, valamint Veselin Lečićnek, a DB belgrádi központja vezetőhelyettesének is köze volt, nyilatkozta az informátor, majd hozzátette: azt is ki kell deríteni, hogy Markovićot Mirjana Marković, Slobodan Milošević felesége utasította-e a gyilkosság megszervezésére.

Veran Matić, az újságíró-gyilkosságok felderítésével foglalkozó bizottság elnöke már néhány nappal ezelőtt elmondta, hogy a Ćuruvija-ügyben számos bizonyítékot sikerült összegyűjteni.

– Hiszem, hogy hamarosan egy nagyon fontos nap virrad fel a szerbiai újságírás történelmében. Eljön a nap, amely nemcsak az újságírás, hanem az igazságosság, valamint az ártatlan áldozatok és hozzátartozóik szempontjából is fontos lesz. Véleményem szerint a bizottság által összegyűjtött bizonyítékok az ügyészség vádiratában is helyet fognak kapni. Fontosnak tartom, hogy a sajtó nem feledkezett meg Ćuruvija meggyilkolásáról, hiszen így folyamatosan nyomást gyakoroltak az illetékes állami szervekre – fogalmazott Matić.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) szintén örvendetesnek tartja, hogy Ćuruvija, valamint Dade Vujasinović és Milan Pantić meggyilkolásának körülményeit egy ebből a célból megalakított bizottság vizsgálja ki, a sajtó hasábjain bejelentett letartóztatásokat viszont nem tartja helyesnek. A NUNS felszólította az illetékeseket, hogy a nyomozás, vagy nyomozások lezárásáig ne szivárogtassanak ki információkat a médiának. A NUNS szerint a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészségnek Vujasinović és Pantić ügyét is át kellene vennie és nem csak a Ćuruvija-üggyel foglalkoznia.

Tisztségbe lépését követően Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes bejelentette: ha Ćuruvija gyilkosai nem kerülnek a vádlottak padjára, akkor lemond. Ezt követően alapították meg az újságíró-gyilkosságok felderítésével foglalkozó bizottságot, amelynek tagjai javarészt újságírók.