2024. március 29., péntek

Megkezdte működését az Alapfokú Bíróság Óbecsén

Január elsején lépett életbe a bíróságok és ügyészségek székhelyéről szóló új törvény, ennek köszönhetően az év elején Óbecsén megkezdte működését az Alapfokú Bíróság és Ügyészség, amelyhez egy törökbecsei bírósági egység is tartozik. További változást jelent az, hogy ezentúl másodfokon az újvidéki helyett a nagybecsekereki Felső Bíróság és Felső Ügyészség jár el.

A bíróság Fő utcai épületében kapott helyet az Alapfokú Ügyészség is (Fotó: Fehér Rózsa)

A bíróság Fő utcai épületében kapott helyet az Alapfokú Ügyészség is (Fotó: Fehér Rózsa)

Goran Čimburović bíró, az óbecsei alapbíróság megbízott elnöke elmondta: az óbecsei alapbíróságon hét bíró fog dolgozni, de jelenleg csak hat bírói állás van betöltve. Az óbecsei alapbíróság egyelőre csak sürgős ügyekben jár el, de a napokban az ő hatáskörükbe kerülnek át a folyamatban lévő egyéb eljárások is. A bíróság Fő utcai épületében kapott helyet az Alapfokú Ügyészség is.

Óbecsén a korábbi igazságügyi reform miatt hosszú hagyomány szakadt meg azzal, hogy megszüntették a községben az Alapfokú Bíróságot. A lakosságnak ezzel drágább és hosszabb lett a bírósági eljárás, és sok esetben gondot jelentett a magyar nyelv hivatalos alkalmazása is.