2024. április 18., csütörtök

Értékteremtés, értékmentés

A női identitástudat és testismeret megerősítése érdekében – Ciklus-show serdülő lányoknak Topolyán

Már a program mottója is sokatmondó: „Arra vigyázok, amit értékesnek tartok”. Modern pedagógiai módszerekkel, játékos formában, minden érzékszervre hatóan nemcsak intellektuális ismereteket nyújt a serdülés kezdetén álló lányoknak a testükben lezajló érési folyamatokról, hanem észrevétlenül meg is erősíti őket női identitástudatukban.

– A Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában elnevezésű program, amely drámapedagógiai eszközökkel végigjátszatja az ötödik-hatodik osztályos lányokkal a testükben lezajló érési folyamatokat, tudatosítja is bennük: nőnek lenni csodálatos dolog. Isten legnagyobb ajándéka: olyannak teremtett bennünket, nőket, hogy részesei lehetünk az ő teremtő munkájának azzal, hogy magunk is életet hozhatunk a világra – fejtette ki Katona Marianna topolyai hitoktató, akitől eredeztethetők a bevezetőnkben, fentebb jegyzett gondolatok is. Marianna kulcsszerepet vállalt abban, hogy a közelmúltban Topolyán vendégül látták a Szeged-Csanádi Egyházmegye négy Ciklus-show munkatársát: Bella Katalint, Csányi-Bózsó Tímeát, Gyurisné Hutter Katalint és László Anitát, akik előadásában Topolyán először zajlott Ciklus-show Szerbiában.

– A vidékünkön újszerű kezdeményezés a Szabadkai Egyházmegye Hitoktatási Hivatala által 2013 júliusában szervezett, életvédelem témakörében zajlott szemináriumról indult. Ott a Szociális Testvérek Társulatából Rétfalvi Valéria testvér, védőnő értekezett az 1999-ben, az ún. MFM-Projekt keretében Bajorországban dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő jóvoltából indított Ciklus-show elnevezésű programról. A szeminárium után, édesanyai indíttatásból is – hiszen az én negyedik gyermekem, Boglárka is ötödik osztályos –, még inkább megerősödött bennem az elhatározás: mindent megteszek, hogy a mi lányaink is részesülhessenek a programban. A hitoktatói bizottság titkárnője, Pölhe Erzsébet segítségével felvettem a kapcsolatot a Ciklus-show szegedi előadónőivel. Közös munkánk gyümölcseként huszonhét ötödik osztályos topolyai kislány kapcsolódhatott be a folyamatba, amely a topolyai Sarlós Boldogasszony plébánia Szent Kereszt termében és a templom hittantermében zajlott ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes atyánk támogatásával. Egyértelműen pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a résztvevők, mind szüleik részéről – avatott be a részletekbe a szervező.

Majd a program utóéletéről szólva kiemelte:

– A szülőtársak megerősítettek abban, amit anyukaként magam is átéltem: azelőtt is próbáltunk beszélni lányainkkal „kényes kérdésekről”, de mindeddig tapasztaltunk a magunk és a másik fél részéről is egyfajta ellenállást. Immár sokkal oldottabban és természetesebben szólunk a nemiségről, minden ehhez fűződő kérdésről. Érzem, a kislányom szorongása oldódott. Sokkal mélyebbé vált a kapcsolatunk, az intim témákról is őszintén beszélgetünk. Mindenről lehet és kell is keresztény szemmel beszélni. Úgy hiszem, a programban közvetített értékek, átadott tudásanyag pozitív hatását a jövőben is tapasztalhatjuk: azok a lányok, akik magukévá tették a Ciklus-show mottóját, feltehetően később is tisztelettel fognak bánni testükkel. Akkor is, ha a világ ennek pont az ellenkezőjére hívja őket. Megértve, hogy testük nem játékszer, amellyel felelőtlenül játszadozhatnak, hogy női mivoltunkban óriási érték rejlik, talán jobban meggondolják, hallgatnak-e az erkölcsi züllésre buzdító hangokra, vagy igyekeznek megőrizni értékesnek, tisztának, igazi ajándéknak, egészen a szentségi házasságig.

Az esemény helyszínére látogatva, a foglalkozás záróakkordjaként, a szülőknek szervezett bemutató óra után néhány topolyai anyukát is kértünk, osszák meg velünk gondolataikat.

– Támogatom a kezdeményezést, köszönet érte. Minden serdülőnek át kellene élnie. Tartalmas és komplex ismeretterjesztő foglalkozás volt. A szülők által nyújtott felvilágosító beszélgetések rohanó világunkban csak alkalmanként, lépésenként, nem egyszeri, átfogó és ilyen szakszerű módon zajlanak – hangzott el Rác Rózsa véleményezésében.

Egy másik édesanya, Csizmár Marika hozzáfűzte:

– A Ciklus-show során olyan alapismereteket szereztek lányaink, amelyekre építkezhetünk a jövőben. Feltehetően a tapasztaltak, tanultak alapján további kérdések merülnek majd fel bennük, amelyekre közösen kereshetjük a választ. Pozitív továbbá, hogy az új tartalmakat együtt, egy időben fogadhatták be, az élmény is közös.

A szervező lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta:

– Amennyiben bárki szeretné, ha saját közösségében megvalósulna ez a kezdeményezés, a kapcsolatfelvételhez szívesen segítséget nyújtunk. Reményeink szerint Topolyán 2014-ben ismét megrendezzük a programot. A sikertől felbuzdulva és több fiús anyuka kérésére azon gondolkodunk: felvesszük a kapcsolatot azokkal a magyarországi előadókkal, akik a Ciklus-show analógiájára a fiúknak is kidolgoztak egy hasonló felvilágosító, értékorientált programot, Titkos ügynökök címmel.