2024. április 25., csütörtök

Régi-új tanácselnök Bajsán

Megalakult a helyi közösség új tanácsa – Folytatódnak a megkezdett projektumok – A közvilágítás felújítását tervezik

A tavalyi év végén, mint Topolya község legtöbb helyi közösségében, Bajsán is választásokat tartottak. A 15 tagú tanácsban 13 helyet azok az jelöltek szereztek meg, akiket a Vajdasági Magyar Szövetség támogatott. Az új tanácselnök Lackovics Károly lett, aki már az előző megbízatási időszakban is a tanács élén állt.

A régi- új tanácselnök arról számolt be lapunknak, hogy a fiatalok is szerepet kaptak a helyi közösség vezetőségében.
– A választások korrektül és simán zajlottak le, elégedett vagyok az eredményekkel. Az új tagok fele már a tanács korábbi összetételben is benne volt, ezenkívül pedig fiatalokkal is erősítettük sorainkat. A tanács alelnöke is egy fiatal hölgy, Plohl Krisztina, és mondhatni, egy jó kis csapat állt össze. Reméljük, ez lendületet hoz a falu fejlesztésébe, és ebben a nehéz anyagi helyzetben sikerül megvalósítani a terveinket.

Milyen fejlesztésekre került sor az elmúlt négy évben?

– A vízvezeték kiépítése prioritást élvezett. A munkát nagyon megnehezítette, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap nem biztosított számunkra több eszközt, ezért az utolsó 3 utcát már önerőből finanszíroztuk. Biztos vagyok abban, hogy ha nem is nyerünk több pénzt erre a célra, a munkát be fogjuk fejezni. Nagy sikernek könyvelhetjük el a Topolya és Bajsa közti kerékpárúr befejezését, amire tavaly került sor. Ezt a beruházást egy IPA-projektumnak köszönhetjük, amelyet magyarországi testvértelepülésünkkel, Kelebiával közösen valósítottunk meg. Megemlíteném még, hogy a temető környékén kibetonoztuk a határba vezető utakat.

Milyen terveik vannak az elkövetkező időszakra?


– Az előttünk álló évben szeretnénk megoldani a Bajsa és Topolya közti kerékpárút kivilágítását. Ez biztonságosabbá teszi az éjszakai közlekedést, és szeretnénk a falu teljes közvilágítását is felújítani. Új, energiatakarékos és nagyobb fényerejű égőket fogunk kihelyezni, valamint több karóra fog lámpa kerülni. A határba vezető utak betonozását is folytatni fogjuk, ezenkívül tervben van a megrongálódott járdák felújítása és a központ rendbetétele. Szeretnénk bekeríteni az általános iskolát, és a tornatermét is tatarozni kell, mert beázik a teteje. Fontos feladat a központban lévő kastély szanálása, de ez nem csak tőlünk függ. Reméljük, hogy júniusig rendeződik az épület tulajdonjogi viszonya, és valamilyen formában helyre hozhatjuk, hogy ne csúfítsa tovább a falu központját.

Mekkora költségvetésből fognak gazdálkodni az előttünk álló évben?


– Az idén számítunk annak a pénznek a visszafizetésére, amelyet az IPA-projektum előfinanszírozására fordítottunk. Ez 30 millió dinár, és ebből az összegből sok mindent meg tudunk oldani. A tervezett költségvetési összeg 33 millió dinár, amely szerintem egy reális összeg – mondta el Lackovics.