2024. április 20., szombat

Stagnáló építőipar

Nem csökkent a kiadott építkezési engedélyek száma

Tavaly 350 építési engedélyt adtak ki Szabadkán, ami arra utal, hogy a korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a trend, azonban az még mindig elmarad a 2006-os és 2007-es évi adatoktól.

A városi építésügyi szolgálata tavaly kilencven építési engedélyt és 246 kisebb épület felújítására és infrastruktúrára való rákapcsolódásról szóló végzést, azaz kis építési engedélyt adott ki. Ebből kiemelkedik a palicsi egyetemi nyaralóra, valamint az ipari objektumokra, mint a Calzedonia és a Swarovski csarnokára kiadott építési engedély.
Az építkezést a lakáspiac határozza meg, azaz a befektetők szükségletei, akik lakóépületeket, üzlethelyiségeket vagy infrastrukturális objektumokat építtetnek, s ettől függ a szabadkai építési vállalatok aktivitása is.

A kilencven kiadott építési engedélyből harmincötöt infrastruktúra, vagyis utak, vízvezeték, szennyvízhálózat stb. építésére adták ki, családi házak építésére huszonnyolcat, lakótömb építésére pedig hármat adott ki a szolgálat. Tizenhárom engedélyt adtak ki üzlethelyiségek építésére, többek között a palicsi egyetemi nyaralóra, melyet sokan ifjúsági táborként ismernek, s melyet az Ifjúsági és Sportminisztérium építtet, az ipari épületekre pedig tizenegy építési engedélyt adtak ki, melyek silók, raktárak, csarnokok építésére vonatkoznak.