2024. április 16., kedd
DAKAR-RALI

A homokba fúródva

Az idei Dakar-rali leghosszabb szakasza a csütörtöki, 5. volt, amelyet Chilecito és Tucumán között hajtottak 911 kilométeren, s közben két speciális szakaszt iktattak be, összesen 527 km hosszúságban. A motorosoknak és a quadosoknak azonban csak az elsőt kellett teljesíteniük, mert a szervezők belátták, ami sok, az sok. Az előző nap volt olyan versenyző, aki 27 óra bolyongás után talált a táborba, de valamennyien embert próbáló akadályokon küzdötték át magukat.

A terep csütörtökön is eltért az előzőktől, mert a mezőny mély homokba fúrta magát, és magas dűnéket kellett megmászniuk úgy, hogy folyamatosan felfelé haladtak, s már 2900 méter tengerszint felett jártak. Még a legjobbak is alaposan megszenvedtek a porszerű homokkal, így például az autósoknál ismét első spanyol Nani Roma (Mini) azt nyilatkozta, hogy élete talán legnehezebb szakasza volt ez. S ha már a győztes ezt mondta, elképzelhetjük, hogy mit gondolt például az eddigi éllovas, spanyol Carlos Sainz (SMG), akinek elektronikai hibája adódott, s a büntetőórával együtt több mint két órát lemaradt. A nagyágyúk közül hasonlóan járt a katari Nasszer al-Attijah (Mini) és az amerikai Robbie Gordon (Hummer) is, akiket szintén egyórás büntetéssel sújtottak, de például kiválóan ment az egykori síugró-világbajnok lengyel Adam Malysz (Toyota), aki 27,18 perces lemaradással a szinte fantasztikus 5. helyen végzett.

A motorosoknál a spanyol Marc Coma (KTM) tapasztalata bizonyult döntőnek, s ugyanez segítette a ragyogó 12. helyre a szlovén Miran Stanovnikot (KTM), Saghmeister Gábor csapattársát, aki az eddigi éllovas és többször bukott spanyol Joan Barreda Bort (Honda) előtt ért célba. Saghmeister egyébként ismét brillírozott, s végül a 46. lett 2:22,41 órás lemaradással, s összesítettben az eddigi legjobbja körül áll.

Az összesített élcsoportja, motorosok: Coma 18:45,11 óra, Barreda Bort 41,10, Francisco Lopez Contardo (chilei, KTM) 53,41 perc, … 56. Saghmeister 8:57,59 óra lemaradással stb. Autósok: Roma 19:21,54 óra, Orlando Terranova (argentin, Mini) 31,46, Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 39,59 perc lemaradás stb. Kamionosok: De Rooy 21:17,26 óra, Andrej Karginov (orosz, Kamaz) 32 perc, Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) 1:09,41 óra lemaradás stb. Quadosok: Lafuente 24:23,43 óra, Ignacio Casale (chilei, Yamaha) 16,52, Rafal Sonik (lengyel, Yamaha) 23,12 perc lemaradás stb.

Dakar – friss!

A tegnapi, Tucumán és Salta közötti 6. szakaszon lapzártánkig már beértek a legjobbak, így a motorosoknál a francia Duclos után Coma, Metge, Barreda Bort, Despres volt a sorrend 1-2 perces lemaradással. Saghmeister és csapatársa, Dési a 67–68. helyen haladt 40 perces lemaradással. A quadosoknál Sonik volt a leggyorsabb, a kamionosoknál Versluis, az autósoknál pedig Peterhansel vezetett a 2. ellenőrző pontnál.