2024. április 25., csütörtök

Bevált a személyi segítők programja

A tartományi ombudsman jelentése alapján Zombor város területén elfogadhatónak tekinthető a fogyatékkal élők jogainak tiszteletben tartása, noha van még tennivaló ezen a téren. A jelentés egy tartományi szintű fölmérés alapján készült, amelyhez a kért adatokat a helyi önkormányzatok közigazgatási hivatalai adták meg.

A városban immár huzamosabb ideje működik a személyi segítő szolgálat, amely a fogyatékkal élők problémáival foglalkozó civil szervezetek és az önkormányzat együttműködése során jött létre, és tekintettel a pozitív eredményekre, állandó költségvetési finanszírozásban részesül.

A városi szolgáltató központba 2009-től liften juthatnak be a kerekes székbe vagy tolókocsiba kényszerült ügyfelek, egyes iskolákat teljesen, másokat részben akadálymentesítettek, és minden orvosi rendelő hozzáférhető a mozgáskorlátozottak számára, akárcsak a színház, ahová fölhajtó rámpát építettek. Tekintettel a városi tömegközlekedés szinte teljes hiányára, az önkormányzat 2012-ben csatlakozott a mozgássérültek ingyenes betegszállítását biztosító programhoz, így ezt a problémát is kezelte a város.

Ugyanakkor Zomborban, miként a vajdasági városok zömében, továbbra sincs akadálymentesített nyilvános illemhely, vagy éppen a fogyatékkal élők gondjaival foglalkozó szakszolgálat, ezt a területet egyetlen szakmunkatárs látja el, aki ezenkívül családügyi feladatokért is felelős.

Bár erről nem szól a tartományi fölmérés, Zomborban 2011-ben meghozták a helyi akadálymentesítési akciótervet, amelynek teljesítési határideje az idei év végén jár le. A terv főbb kitételei között szerepel az akadálymentesítés szükségességének tudatosítása és népszerűsítése, a közterületek, közintézmények, közvállalatok, oktatási intézmények, rekreációs és sportpályák akadálymentesítése.