2024. április 18., csütörtök

Szorgoskodnak a bolyais filmesek

Tavaly nyáron ugyan anyagi okok miatt elmaradt, most viszont ismét megrendezték a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium hagyományos filmtáborát, amelynek keretében számos fiatal ismerkedik a hetedik művészet kulisszatitkaival és fortélyaival.

Póth Imre újvidéki rendező, a tábor egyik koordinátora lapunknak elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan most is igyekeznek az előző tanévben leforgatott filmeket befejezni, hogy a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén bemutathassák őket.
A nyári tábor elmaradása az idei felhozatalra rányomta a bélyegét, vagyis a fiatalok nem készítettek annyi filmet, mint az előző években. Ennek ellenére a filmes csapat tavaly is számos sikert könyvelhetett el a magyarországi és a hazai fesztiválokon. A legnagyobb sikert Lakiteleken, a kistérségi televíziók fesztiválján érték el a bolyaisok, ahol a Kicsi Klájd és a nagyvilág című animáció második epizódjával aratták le a babérokat. Sikeresen szerepeltek a Jagodinán első alkalommal megtartott animációs diákfesztiválon is, amelyen a Beautiful Day című, teljes egészében számítógépen készült animációs filmmel második helyezést értek el. A Kicsi Klájd… folytatása pedig a vajdasági diákfilmfesztiválon is az első lett.

A Bolyai Filmműhely tagjai ezenkívül részt vettek a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Kollégium által közösen szervezett hagyományápoló fesztiválon is – mesélte a filmrendező. A bolyaisok által készített Délibáb című, egy tanyáról készült alkotás komoly elismerésben részesült a szemlén.

A zentai tehetséggondozó iskola igyekszik mindent megtenni, hogy a filmesek végezni tudják a tevékenységüket: szállást, étkezést biztosít számukra. Emellett azonban támogatásra lenne szükségük a filmkészítéshez elengedhetetlen felszerelés felújítására, mivel kiöregednek ezek a berendezések. Szükségük lenne megfelelő fény- és hangtechnikára is, eddig azonban nagyon kevés támogatásban részesültek.