2024. április 18., csütörtök

Idén is lesz Préló

Bajsán megkezdődtek a sorrendben 9. Préló előkészületei, az eseményre február 22-én, a bajsai általános iskola tornatermében fog sor kerülni. Ezzel párhuzamosan fog lezajlani a minőségi pálinkák nemzetközi szemléje, a 13. bajsai pálinkaverseny.

A falusi hagyományokat és tréfás vetélkedőket felvonultató Préló szervezésében a Testvériség Művelődési Egyesület és helyi közösség viszik a főszerepet, de a munkában részt vesz a település összes civil szervezete. Jakab László, a művelődési egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy idén először vesz részt a szervezésben a bajsai fiatalok nem formális csoportja. Véleménye szerint dicséretes, hogy a fiatalok is kiveszik részüket a munkából.
A művelődési elnök arról is beszámolt, hogy a Préló egy kis helyi eseményből nőtte ki magát színvonalas rendezvénnyé.
– Az első két Prélót a faluházban tartottuk és csak a községbeli művelődési egyesületük vettek rajta részt. A későbbiekben már a szomszédos községekből is hívtunk vendégeket, végül pedig magyarországi testvértelepülésünket, Kelebiát is bevontuk. Az esemény kinőtte a faluházat és most már az iskola tornatermében szervezzük, de az utóbbi években ez is szűkösnek bizonyult – mondta Jakab.

A korábbi évekhez képest az idei Préló koncepciója sem fog változni, de mint minden évben, most is lesz valami újdonság. Hogy mi, azt az elnök egyelőre nem volt hajlandó elárulni. Az eseményre a szervezők kb. 450–500 látogatót várnak, a vetélkedőkön pedig 15 csapat fog részt venni. A művelődési műsor részben fel fog lépni a bajsai asszonykórus és gyermek tánccsoport, valamint fellépnek a kelebiai művelődési egyesület tagjai. A szokásos kiegészítő rendezvények sem fognak elmaradni, számolt be Jakab, lesz bajsai udvar, bajsai kocsma, kirakodóvásár, bemutatkoznak a helyi civil szerveztek és sor fog kerülni néhány kiállításra is. Aki ellátogat a Prélóra, az megtapasztalhatja a híres bajsai vendégszeretet is. Ez adja meg az esemény igazi varázsát.