2024. március 29., péntek

Trichinellával fertőzött húst találtak

A fertőzött disznóhúst még forgalomba kerülése előtt felfedezték

A hét elején a szabadkai Veterinar Állategészségügyi Állomás laboratóriumában Trihinella spiralis lárvát izoláltak, azaz fonálféreggel fertőzött húst találtak. Mindkét módszerrel, kompresszióval és mesterséges emésztési eljárással is bevizsgálták a húst, az eredményt az Állatorvosi Speciális Intézet és a köztársasági állatorvosi felügyelőség is megerősítette. A felügyelőség azonnal elrendelte a fertőzött hús visszavonását, mely az információk szerint egy sándori háztartásból származik, amely sertéshús árusításával foglalkozik.

A Trichinella a fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be az emberi szervezetbe. A fertőzés forrása elsősorban a házi sertés és a vaddisznó. A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, majd a véráramba, izomzatba jutnak, és különféle panaszokat okoznak.

A fertőzésnek több tünete is lehet. A fertőzött hús fogyasztása után gyomor- és bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő napokban, hetekben. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran magas láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom-károsodás alakulhat ki. Ha a lárvák az emberi izomzatban nyugvó állapotba kerülnek, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. Emberről emberre a fertőzés nem terjed.

A trichinellosis felbukkanásával elsősorban azokon a területeken kell számolni, ahol hagyománya van a disznóvágásnak, az emberek előszeretettel fogyasztanak sertéshúst, nyers vagy csupán füstölt disznótoros ételeket, házi kolbászt, illetve, ahol a háztáji sertéseket konyhai maradékokkal, húsételekkel is táplálják. A kórokozók a Trichinella fajok, elsősorban a Trichinella spiralis. A lárvákat tartalmazó, elégtelenül kezelt húsok elfogyasztása után a parazita az emésztőnedvek hatására megnyíló tokjából szabaddá válik, és a vékonybélben alakul kifejlett féreggé.

Nem ellenőrzött magánvágásból vagy vadászatból származó sertéshús, illetve vaddisznóhús, valamint annak felhasználásával készült hústermékek fogyasztása kockázatos lehet, ezért kizárólag egészséges állatot szabad leölni, feldolgozni. A parazita nyers vagy nem megfelelően átsütött-megfőzött húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, alapos sütés, főzés hatására elpusztul. A legális kereskedelembe nem kerülhet trichinellás hús, mert a vágóhidakon a hatósági állatorvosok a vágás után valamennyi sertés test félből mintát vesznek, s azt Trichinella jelenlétére vizsgálják. Csak negatív eredményű hús kerülhet ezekről a vágóhidakról forgalomba.

A trichinellózis rendkívül súlyos, esetenként halálos betegség. Tavaly nyolcan betegedtek meg trihinellózis miatt, és a fertőzés kockázata növekszik, mivel az emberek napjainkban ritkán viszik el a húst ellenőrzésre. Amíg néhány éve a Veterinar Állategészségügyi Állomásra körülbelül ötezer minta érkezett, tavaly csupán mintegy ezerháromszáz bevizsgálást végeztek, ezért a szakemberek arra kérik a polgárokat, hogy lehetőleg minden leölt állat húsát ellenőriztessék a saját és mások egészsége érdekében is.