2024. március 19., kedd

Péterréve továbbra is harcol a piacért

Módosító beadványban kéri a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete Vuk Radojević polgármestertől, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a péterrévei piacnak és vásárnak az óbecsei Komunalac Közvállalat hatáskörébe történő utalásáról szóló döntést, és az önkormányzat tegye lehetővé azt, hogy a helyi közösség erre a feladatra saját kommunális vállalatot hozzon létre – jelentette be sajtótájékoztatón Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének elnöke, valamint Kinka Erzsébet, a párt péterrévei első embere.

– A kommunális közvállalat által felkínált megegyezést a piac átvételéről a helyi közösség nem írta alá, és a HK részéről nem lett átadva a piac, a vállalat azonban a kkt határozatára hivatkozva január elsején megkezdte tevékenységét a piacon. Van, aki megfizeti a helypénzt, van, aki tiltakozik, van, aki fél, vannak, akik megvették a helyet a piacon, mert azt mondták nekik, máskülönben január elsejével eladják a helyüket – mondta el Kinka Erzsébet.

A piac átadásáról két alkalommal is tartottak lakossági fórumot Péterrévén, ezeken a falu lakói is amellett álltak ki, hogy a piacot és a vásárt továbbra is a falu irányítsa, ha kell, saját közvállalat megalapításával. A piac átadása ellen 900-an aláírásukkal is tiltakoztak, ezt a petíciót Kinka Erzsébet a kkt december 30-i ülésén adta át a testület elnökének.

Emlékeztetőül: a kkt júliusban hozott határozatot arról, hogy a községben lévő piacokat a Kommunális Közvállalat hatáskörébe utalja át, erre ugyanis törvény kötelezi az önkormányzatokat. A piacok átadásáról szóló megállapodásokat Péterréve helyi közösségét kivéve a többi település alá is írta.

Kinka Erzsébet a sajtótájékoztatón azt is bejelentette: január 23-án a szabadkai főkonzulátus munkatársai konzuli napot tartanak a faluban.