2024. április 25., csütörtök

A gyerekek imádják a bábjátékot

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének hagyományos januári bábkurzusáról

Huszadik alkalommal szervezte meg a héten az óvónők számára a bábkurzust a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete a kishegyesi Kátai-vendégházban. A találkozó ezúttal is azzal kezdődött, hogy a résztvevők beszámoltak róla, hogyan áll környezetükben a bábjáték helyzete. A beszámolók szerint a helyzet környezetenként változó. Leginkább azonban az a jellemző, hogy az intézmények vezetői nem igazán ismerik el azoknak a pedagógusoknak a ténykedését, akik szabadidejüket feláldozva színházi élményt nyújtanak a gyerekeknek.

−1994 óta szervez egyesületünk kurzust az óvónőknek. Azóta természetesen sokan cserélődtek minden környezetben. A kezdetekben például nagyon sokat segített nekünk Szabó Ferenc, a szabadkai Gyermekszínház színésze, vagy D. Kósa Vilma Budapestről, aki most 85 éves, és már nem tudja vállalni az ideutazást. A legfontosabb, hogy a bábjáték estében a folytonosság megmaradt, újabb és újabb pedagógusok kapcsolódtak be a munkába, annak ellenére, hogy környezetükből, intézményeiktől nem hogy anyagi támogatást, de még jó szót, elismerést is alig hallanak. A bábozás elmélyítése szempontjából nagyon fontos volt számunkra, hogy tavaly ellátogathattunk a nagybecskereki Toša Jovanović gyermekszínházba, megnéztük a Rút kiskacsa című darabot, amelyet új stílusú bábokkal játszottak, de ami még fontosabb volt számunkra, hogy megmutatták a színház kelléktárát is. Annyi bábot egy helyen még egyikünk sem látott, s ami még fontosabb, hogy fényképezhettünk is és ennek alapján pedagógusaink ötleteket meríthetnek bábjátékaik előkészítésekor. A gyerekek imádják a bábjátékot, fiatalabb korban főleg a kézre húzott bábokat kedvelik, ami nem csoda, hisz a kisgyerek számára az első játék a saját kezük – mondta dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke.

A továbbképzés bejáródott módszere, hogy minden bábcsoport elhozza feldolgozásra váró darabját, előadják elképzelésüket és megvitatják a szakemberekkel.
– A szakmai segítséget a darabok színre állításában Tóth Irén, a nagybecskereki bábszínház rendezője adja, jómagam pedig a beszédkészség fejlesztésével foglalkozom majd. Újabban sajnos ismét számtalan idegen kifejezés uralkodott el környezetünkben, amelyek nem egyeztethetők össze a magyar nyelv szellemiségével. A találkozó egyik kiemelkedő része minden alkalommal az, amikor a csoportok a különböző előadásokra készített bábukkal egy egészen új történetet állítanak össze. A darabokkal valójában a március 22-én, Zentán megrendezendő bábfesztiválra készülünk. De fel kell készülnünk arra is, hogy a város főterére is kimegyünk és ott egész alakos bábelőadást kell adnunk, ami természetesen külön felkészülést is igényel – mondta dr. Szőke Anna.
A kurzus megtartását a kishegyesi önkormányzat is támogatta.