2024. április 24., szerda

A királylány a bíróé lesz

Krisztina hercegnő gyanúsítottként nagy bajba sodorhatja a spanyol uralkodóházat

Rémes „ajándékban” részesül majd a nők napján Krisztina hercegnő, a spanyol király fiatalabbik lánya. A héten bejelentett hatósági döntés értelmében március 8-án bírósági kihallgatáson kell részt vennie Palma de Mallorcán egy perben, amely évekkel ezelőtt indult a férje ellen, közpénz elsikkasztása miatt. Ráadásul gyanúsítottként kell megjelennie a bíróságon, ez példátlan a spanyol uralkodóház történtében. Az ügyészség próbálta megakadályozni Krisztina meggyanúsítását, erőfeszítéseit azonban nem koronázta siker. A 48 éves hercegnő ügye miatt a királyi udvar eddigi legnagyobb botrányába keveredett.

Krisztinát azzal gyanúsítják, hogy férjével, Inaki Urdangarinnal működtetett közös tulajdonú cégükben, az Aizoonban pénzmosás és adócsalás bűncselekményét követte el. José Castro, az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt állítja, hogy az Aizoon bankszámlájára összesen 5,8 millió euró érkezett részletekben, ám jogtalanul a hercegnő férje által alapított és vezetett Nóos nonprofit alapítványtól, amely állami támogatásokból jutott a (köz)pénzhez.

A vizsgálóbíró azzal indokolta a hercegnő gyanúsítottként való beidézését, hogy az Aizoon pénzügyileg átláthatatlan módon működött, és alighanem adót is csalt. Az adócsalást és a pénzmosást Spanyolországban szigorúan büntetik. Pénzmosásért akár fél évig tartó börtönbüntetést is lehet kapni.

A gyanús összegek nagy része 2004 és 2006 között került Krisztina és férje közös családi vállalkozásának a számlájára, amiről az érintettek nem értesítették az adóhatóságot. A vádak szerint az átutalásokat a hercegnő férje és Diego Torres intézte. A két üzlettárs tagadja, hogy jogellenesen jártak el, a vádakat pedig visszautasítják. Urdangarin már korábban közölte: sem apósának, I. János Károly spanyol uralkodónak, sem a királyi háznak, így feleségének, Krisztina infánsnőnek sincs köze az alapítványhoz, sem annak pénzügyeihez.

A spanyol bírók és ügyészek többsége szintén egyetért abban, hogy Krisztina hercegnő nem tudott férjének üzelmeiről, ezért ki kellene hagyni az ügyből. Castro vizsgálóbíró szerint ennek az ellenkezője igaz. Kijelentette: épp elég terhelő bizonyítékot gyűjtött össze arról, hogy a hercegnő tudott férje üzelmeiről.

Krisztina egyelőre hallgat, bírósági beidézését az udvar sem kommentálta. A palota szóvivője csak annyit mondott: a megpróbáltatások fájdalmasak a királyi család számára.

Az uralkodóház népszerűsége sokáig töretlen volt. Az 1975. november 22-én trónra emelt I. János Károly sokáig rendkívül népszerű volt, a lakosság ünnepelte. Ezek az idők azonban már elmúltak. A nép és a sajtó is a „szájára vette” az idős uralkodót, népszerűsége és tekintélye az utóbbi években megcsorbult.

A Krisztina lánya körüli botrány szintén rombolja a királyról alkotott képet. A spanyol sajtóban csak Noós-ügyként elhíresült eset, és más botrányok miatt az uralkodóház súlyos válságba került. A királyi család népszerűsége a mélyponton.

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a spanyolok 62 százaléka legszívesebben lemondatná a 76 éves királyt, akinek azonban – az alkotmány értelmében – addig kell ellátnia feladatait, amíg az egészsége engedi. Az alattvalók ezúttal azonban szívesen eltekintenének az alkotmány vonatkozó rendelkezésétől, és a királyt legszívesebben felváltanák a fiával, a trónörökös Fülöp herceggel. A legutóbbi felmérések résztvevőinek csaknem kétharmada már azt mondta, hogy szívesebben látná a trónon Fülöpöt, akitől a korona régi fényének visszaszerzését remélik.

Talán az uralkodóházban is ebben bíznak, s ezért mindent megtesznek a trónörökös népszerűségének megőrzéséért. Emiatt évek óta már arra is ügyel a ceremóniamester és megbízói, hogy Krisztina hercegnő meg se jelenhessen egyetlen állami rendezvényen, sőt a 45 éves trónörökös öccsével, Fülöppel se nagyon mutatkozzon együtt a nyilvánosság előtt.