2024. április 24., szerda

Légszennyezést okoz a tartós köd

A meteorológusok szerint téli anticiklon, vagyis egy magasnyomású képződmény áramlási rendszere okozza az időjárásunkat jellemző tartós ködöt. Az ilyenkor előforduló felhőmentes, téli éjszakákon jelentősen lehűl a felszín közeli, pár 100 méteres rétegben a levegő. Éjjelente a hőmérséklet csökkenésével hamar eléri harmatpontját, a víz kis cseppekben kicsapódik, és köd képződik. Ha azonban a felsőbb rétegekben melegebb levegő helyezkedik el – azaz inverzió jön létre –, egyfajta záró rétegként működve megakadályozza a levegő keveredését, és az alsó rétegekben fokozatosan emelkedik a légszennyező anyagok koncentrációja.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– A nagy ipari létesítmények és a nagy városok az ott történő személyforgalom és a téli fűtés miatt jelentősen megnövelik a légszennyezést, amely megerősíti a ködöt és csökkenti a látótávolságot. Vajdaságban, Belgrádban és még néhány medencében jellemző ez a légszennyezett tartós köd, a hegyvidékeken azonban a derült, napsütötte idő a jellemző – számolt be csütörtökön Nedeljko Todorović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa a B92-nek.

Mint megjegyezte, több napja tartó borongós, nyirkos időnek ma egy északnyugat felől érkező hidegfront vet véget, amely a nevével ellentétben a talaj közeli légrétegekben felmelegedést hoz.