2024. április 25., csütörtök

Tankot cserélnék Golf 4-esért

A tavalyi szokásokhoz híven az új évet is jól indították az újvidékiek, felgyújtott személygépkocsikkal, fejbelövéssel, rablásokkal köszöntötték 2014 első napjait. Az utcán ünneplők a szokásos formájukat hozták, az újévet petárdák, tűzijátékok garmadával ünnepelték, az ortodox karácsony azonban túl tett mindenen. Az ortodox karácsony estéjén a városban bandákba szerveződve „buliztak” a fiatalok, üvöltöztek, padokat törtek, petárdáztak. A „szurkolók” sem maradtak le az egészről, a Grbavica városrészben hajnalig tomboltak, az épületek közötti udvarokban bömböltették a zenét, üvöltöztek, „szurkoltak” Jézuskának. Ortodox karácsony napján a város úgy nézett ki, mint a csatatér, szeméthegyek, törött padok, üvegek.

A napokban megszólalt Dragana Ćorić, az újvidéki Szülők Tanácsának az elnöke is, aki szerint a kiskorú agresszivitás, bűnözés legfőbb okozója az otthoni nevelés elmaradása. Szerintem nagyrészt igaza van. De mi történik abban az esetben, ha tegyük fel, a szülők is egy kis „nevelésre” szorulnak? Velük ki foglalkozik?

A helyzet komolyságára már többen felhívták a figyelmet, Újvidéken robbanásszerűen megnőtt a kiskorú-bűnözések száma, az állam pedig hallgat. Voltak kirakatba illő akciók, mint például az általános iskolákban és középiskolákban tartott erőszakellenes órák, de egy-két óra évente? Ez vicc? Ilyen helyzetben sürgős erőszakellenes kampányra lenne szükség, amelyet a média bevonásával lehet csak megvalósítani. Nem évente kétszer, hanem naponta többször.

A jelenlegi áldatlan helyzetet súlyosbítja a mindenkori városi hatalom „laza” hozzáállása is. Ezt a témát nem lehet a napi politika szintjén kezelni, mert annál sokkal komolyabb. Hogyan is viszonyulnak a témához a városi politikusok: az előbbi garnitúra hibás mindenért, őket kell hibáztatni, mi most nehéz helyzetben vagyunk, de megteszünk minden tőlünk telhetőt, annak ellenére, hogy válságos időket élünk, és korlátozottak a lehetőségeink, a város kétszeresére nőtt stb. Mikor ébrednek végre rá, hogy nem lehet olcsó pontszerzés miatt veszélybe sodorni a közbiztonságot? Nincs egy hónapja annak, hogy az utcán elvertek egy városi képviselőt, igaz, ő az ellenzékiek táborából való. A városi hatalom elítélte a képviselő elleni támadást, az ellenzék erőszakellenes kitűzőket osztogatott. Ennyi.

Az idén kb. 180 rendőr érkezik erősítésként Újvidékre. Tény, hogy kevés a rendőr az utcákon, nagyjából csak autókban furikáznak, de nem csak rajtuk áll a bál. A rendőr, ha nyakon csípi a drogkereskedőt, átadja az igazságügyi szerveknek. Arról már nem tehet, ha a bíró pénzbírsággal sújtja az illetőt, vagy kiengedi pár hónap múlva. Az igazságügy is túl „lazán” veszi a dolgot, mert ha komoly büntetéseket szabnának ki, a fiatalok kétszer is meggondolnák, mielőtt drogot árulnának az általános iskolákban, vagy éppen padokat törnének városszerte. Ez így a bolondnak is megéri.

Azonnali cselekedetekre van szükség, de a városatyák szerint „az országban ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak”. Az valóban jó, ha a kiskorú-bűnözésnél fontosabb dolgok is vannak egy országban, de ha nem kezelik idejében, nem sok idő telik bele, és a legégetőbb problémává növi ki magát. Azokat, akik 10 évesen szabálysértéseket követnek el, 16 évesen már semmi sem érdekli. Ha tudjuk, hogy folyamatosan nő a kiskorú-bűnözés és az agresszivitás, nem nehéz arra következtetni, mi várhat ránk. Egyelőre, úgy tűnik, könnyebb szemet hunyni a történtek fölött, mint cselekedni.

Lehet, hogy viccnek szánták, de az is lehet, hogy nem: december 25-én egy olyan újvidéki vonatkozású hirdetés látott napvilágot az interneten, amelyben egy bizonyos Slavko nevű illető T-55 típusú orosz tankot (kép csatolva) szeretne elcserélni egy Golf 4-es személygépkocsiért, de pénzért is odaadja. Eddig nyolcszázan olvasták el a hirdetést.