2024. április 23., kedd

A Matica több pénzt szeretne

A Matica srpska nehéz pénzügyi helyzetben van, sok projektumot nem valósíthatnak meg – jelentette ki Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke.
A kultúra rendkívül nehéz anyagi helyzetben van az országban, emiatt arra lenne szükség, hogy jobban megszervezzék a művelődési intézmények munkáját, és szorosabb együttműködésre van szükség az állami szervekkel is.

– Jelenleg, amikor mindenki a nehéz anyagi helyzetre panaszkodik, rendkívül fontos lenne, hogy valamennyien megtegyük azokat a szükséges lépéseket, amelyek nincsenek pénzhez kötve, gondolok itt a jobb, hatékonyabb szervezésre – mondta Stanić. Hozzátette: a művelődési, tudományos intézmények munkáját viszonylag rövid időn belül magasabb szintre lehetne emelni, ha a vezetőik megegyeznek a közös célokban – magyarázta Stanić. Elmondta még: példát vehetnek a nyelvészekről, akiknek sikerült megegyezniük a szerb nyelv lingvisztikai körvonalazásában.

A Matica elnöke szerint fontos, hogy társadalmi egyetértés alakuljon ki a szerb nyelvi normákkal kapcsolatban, le kell cserélni például a latin nyelvű cégfeliratokat, mert ezeknek nincs semmiféle hagyományuk és törvényes keretük. Stanić elmondta, eddig nem volt kinek foglalkoznia a nyelvi normákkal, majd hozzátette, külön kérdés, hogy megfelelő-e a jelenlegi nyelvről és írásmódról szóló törvény – írja a Tanjug.

– Fontos, hogy a kultúrintézmények megtalálják a közös nevezőt az állammal, és közösen lépjenek fel a törvények végrehajtásában – hangsúlyozta a Matica elnöke.
Hozzátette: elégedett, hogy sikeresen folytatódott a Szerb Enciklopédia körüli tudományos munka, mert kapitális projektumról van szó, amely nemzeti fontosságú, és amelyen a SANU, valamint a tankönyvkiadó közösen dolgozik.

A Matica srpska tavaly több könyvet kiadott, pl. Vasilije Kresićtől a Szerbek Magyarországon 1790 és 1918 között címűt, valamint a Szerb nyelv normatív grammatikáját.