2024. április 20., szombat

Az intellektuális tőke fontosabb az infrastruktúránál

Óbecse polgármestere, Vuk Radojević egyetemistákkal tartott megbeszélést

Az óbecsei önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyetemisták visszatérjenek szülőhelyükre, és ott munkalehetőséget kapjanak – jelentette ki hétfőn Vuk Radojević polgármester azon a kétórás beszélgetésen, amelyet mintegy negyven óbecsei egyetemistával folytatott a községházán. A helyi felsőoktatási hálózat (LAM) rendszerébe bekapcsolt fiatalok a találkozón arról számoltak be, hogy a LeaderNet civil szervezet által vezetett projektum keretében különféle képzések mellett megalapították a községi egyetemistaszövetséget is.

– Egy potenciális beruházónak ma már sokkal fontosabbak a humán erőforrások, mint az infrastrukturális adottságok. Ezzel a LAM-programmal ez az intellektuális tőke első ízben kerül a figyelem homlokterébe, mert egy online rendszernek köszönhetően az eddig szinte „láthatatlan”, máshol tanuló egyetemistákról naprakész nyilvántartás lesz, még mielőtt a munkaerő-közvetítő adatbázisába kerülnének. A kisebb közösségeknek nincs jövőjük, ha lemondanak a képzett fiatalokról, és nem csábítják vissza őket szülőhelyükre. Ennek érdekében még a tanulmányaik alatt be kell őket vonni a helyi projektumokba, önkéntes munkákba – tanuljanak meg dolgozni, szerezzenek tapasztalatot, írjanak pályázatokat – jelentette ki Zoran Subotički, a LeaderNet elnöke.

Galgó Ferenci Andrea kultúrával, oktatással és civil szervezetekkel megbízott tanácstagtól azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy várhatóan a hét végéig meghirdetik a községi ösztöndíjpályázatot is. Az idei tanévben 30 új egyetemista kap majd hétezer dináros ösztöndíjat, és olyan hallgatók pályázhatnak, akik legalább harmadévesek, és tanulmányi átlaguk magasabb mint 8,00.

A LAM célja az, hogy egy szoftvernek köszönhetően az önkormányzatok és a munkáltatók, beruházók naprakész információkkal rendelkezhessenek a község egyetemi hallgatóinak a státuszáról, és a középiskolásokat az egyetemválasztásban, a végzősöket pedig az elhelyezkedésben segítse. Azok a hallgatók, akik szeretnének bekapcsolódni a LAM programjába, jelentkezzenek az óbecsei ifjúsági irodában, vagy töltsék fel adataikat az önkormányzat honlapján bannerként megtalálható szoftverbe.