2024. március 19., kedd

Szobortolvajok garázdálkodtak

Adán ellopták a két kommunista népvezér bronz mellszobrát

Az ünnepekben Ada központjából ellopták Bakos Kálmán és Halász József bronz mellszobrát: vélhetően színesfémtolvajok áldozatai lettek. Az adai önkormányzat az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, amely ismeretlen tettes/tettesek ellen nyomoz.

A múlt század második felében emelt, az osztályküzdelem és a népfelszabadító harc adai szervezőinek állított emlékmű, amelynek szerves részét képezi a két népvezér bronz mellszobra is, forgalmas helyen, Ada közvetlen központjában, a parkban található. Ez azonban nem riasztotta el a tolvajokat, akik olyan ügyesen emelték le az értékes bronzszobrokat a fekete márványtalapzatról, hogy azon karcolást sem ejtettek.
Bakos Kálmán és Halász József kommunistákat egyébként 1941-ben szabotázs és szervezkedés miatt hadbírósági ítélet alapján kötél általi halálra ítélték a magyar hatóságok. Majd ugyanabban az esztendőben mindkettőjüket kivégezték Adán, a régi községháza udvarán, amely a mai Park Hotel helyén állt. A kommunista-szocialista érában Jugoszlávia felbomlásáig mártírként tekintettek a két népvezérre, akikről vállalatokat neveztek el: a Bakos Kálmán Téglagyárat, illetve az országos hírű Halász József Mezőgazdasági Kombinátot.