2024. április 20., szombat

Szerény esztendőn túl

Bilicki Zoltán, Ada polgármestere a 2013. évet értékelte

Az adai önkormányzat nem zárt jelentősnek nevezhető esztendőt 2013-ban, bár folytatódtak a korábban megrekedt nagyberuházások, némelyik be is fejeződött. Tovább zajlott a szennyvízcsatorna építése, amely a jelenlegi önkormányzat számára kiemelt fontosságú beruházás. Megvan a remény, hogy külföldi beruházók is érkeznek, ami új munkahelyeket jelentene.

Bilicki Zoltán polgármester szerint azonban az év első felében az önkormányzat hatékonyabb munkáját az állami szervek folyamatos ellenőrzései tették lehetetlenné:
– A múlt év első felében nagyon sok időnk és energiánk ment el arra, hogy stabilizáljuk a helyzetet az önkormányzatban. Folyamatosan ellenőrzés alatt volt a községünk, különféle ellenőrök jöttek, és mindez felemésztette az energiánk és időnk több mint felét. Valószínűleg politikai megfontolásból több feljelentés érkezett ellenem és az önkormányzat ellen is. Az önkormányzatban például vizsgálódott a mezőgazdasági minisztérium, és a rendőrség gazdasági ügyekkel megbízott nyomozói is sok tárgyat ellenőriztek. Szerencsére az önkormányzat szempontjából ezek a vizsgálatok jól zárultak. Emiatt viszont jelentősebb eredményeket nem tudtunk felmutatni ebben az időszakban. Júliusra sikerült az energiáinkat más területre összpontosítani, így az év második fele sokkal lendületesebben és eredményesebben alakult.

Ez miben mutatkozott meg?

– Az utóbbi hat hónapban újra megindítottuk a nagyberuházásokat, s ezek gördülékenyen haladnak. Közülük kiemelném a moholi sportcsarnokot, amely elkészült, és a közeljövőben felavatjuk, illetve az adai kollégium építése is jó ütemben halad. Továbbá megkezdődött a kerülőút kiépítése, ami szintén hatalmas projektum. Miután a kerülőút moholi szakaszát kezdtük el építeni, ahol körforgalmi csomópontok is készülnek, ez jelentős mértékben hozzájárul Mohol arculatának a kialakításához, valamint a biztonságos közlekedéshez, mivel a kerülőút befejezése után a település központját elkerüli a teherforgalom. Az év második felében komoly előrelépések történtek az állami mezőgazdasági földek bérbeadásában. November második felében az előjogot élvező termelők aláírták a bérleti szerződést, és várhatóan január második felében lezajlik a földterület bérbeadása.

Az egész országban nagy gond a munkanélküliség, amelyre csak a munkahelyteremtő beruházások jelentenek megoldást. Az adai községben ez ügyben mi a helyzet?


– A beruházókkal állandó tárgyalásokat folytatunk. Ez előrelépés, és bizalomra ad okot az a tény, hogy az előző mandátum idején nem volt ennyi a községünk iránt érdeklődő beruházó, valamint ennyire intenzívek a velük folytatott tárgyalások. Az önkormányzat jelenleg három komoly beruházóval tárgyal. A három beruházás nagysága akkora, hogy ha megvalósulnak, akkor jelentőset lendítenének a községen, mivel 600–650 munkahelyről tárgyalunk. Az adai önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy jobb feltételeket nyújtson, mint más községek, illetve, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak. A munkahelyteremtés nagyon fontos a község egésze számára. Ezért erre jelentős energiát összpontosítunk, valamint anyagiakat is hajlandók vagyunk befektetni, hogy a cégeket olyan támogatásokban részesítsük, amelyek nekik is jelentősnek számítanak. Várhatóan január végére kiderül, hogy mire is jutottunk mindhárom beruházóval. Ezenkívül az ipari zónában egy helybeli textilipari cégnek kell elkezdenie az építkezést. Egy benzinkút is épül az ipari zónában. Ez szintén leszerződött beruházás, amelynél folyamatban van a tervek elkészítése, az építkezés tavaszra indul. Továbbá egy horvát fémipari cég már megvásárolta a telket az ipari zónában. Nemrégiben tárgyaltam velünk, amikor is arról tájékoztattak, hogy folyamatban van a tervezés, az építkezést pedig tavaszra kezdik.

Az önkormányzat számára ebben a mandátumban a szennyvízhálózat kiépítése a legfontosabb beruházás. Ez hogyan haladt az év folyamán, más infrastrukturális beruházások történtek-e?


– A szennyvízhálózat kiépítésére a tartománytól 2014-ben megközelítőleg 40 millió dinárra számíthatunk. Az önkormányzat jelentős önrészt is biztosít a munkálatokra, illetve a már leszerződött háztartások fizetik a rácsatlakozás részleteit, valamint a hálózat használói rendszeresen fizetik a szennyvízdíjat. Az így befolyt összeget is a szennyvíztisztító működtetésére és a hálózat kiépítésére fordítjuk. Ebben a beruházásban is sikeresen együttműködünk a két adai helyi közösséggel. A 2013-as esztendőben elvégeztük az adai bölcsőde és a völgyparti iskola-óvoda épületének felújítását. Az előbbi 4 millió dinárba került, és az építésügyi minisztérium finanszírozta, miután az önkormányzat sikeresen pályázott a támogatásra. Az utóbbi beruházás értéke 1,5 millió dinár, amit az önkormányzat állt. Kisebb összeget fordítottunk Adán a baraparti iskolában ablakcserére az energiatakarékosság érdekében. A községi iskolákban az energiatakarékossági programot 2014-ben is folytatni fogjuk. Az önkormányzat fontos célkitűzése az iskolák felújítása, amit a mandátum végéig szeretnénk lebonyolítani.