2024. április 18., csütörtök
2014-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

Az aranyéremmel teljes lenne a horvátok éremgyűjteménye

Meddig juthatnak a Sterbik Árpádot nélkülöző spanyolok, és lesz-e a horvátoknál, aki majd pótolja Blaženko Lackovićot? Újabb első hellyel örvendeztetik-e meg kiválasztottjai a torna után visszavonuló Ulrik Wilbelket, a dánok szövetségi kapitányát? Kérdések, amelyekre csak a 11. férfi-Európa-bajnokság végén kaphatunk teljes értékű választ…

Az 1991-ben megalakult Európai Kézilabda-szövetség és Dánia szervezésében vasárnaptól január 26-ig rendezik meg a 11. férfi-Európa-bajnokságot. Négy városban (Aalborg, Aarhus, Koppenhága, Herning), tizenhat csapat, tizenkét bírópáros (köztük egy szerbiai, Nenad Nikolić és Dušan Stojković) és kétszavazatnyi különbség – a legfontosabb számadatai a kontinensbajnokságnak. A legutolsó adat a rendezési jog elnyerésére vonatkozik, ugyanis 2010-ben Dánia pályázata 24 szavazatot kapott, míg a horvát–magyar közös pályázat csak 22-t. És ha már a házigazdánál vagyunk, akkor mindenképpen el kell mondani, hogy a legtöbben őket tartják az Európa-bajnokság fő esélyesének. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt években a vendéglátók remekül teljesítenek: Németország 2007-ben, Spanyolország pedig 2013-ban nyerte meg az általa rendezett világbajnokságot, Szerbia pedig ezüstérmes lett két évvel ezelőtt az Eb-n. A dánoknak Belgrádban 20 000 szerb szurkoló előtt sikerült megnyerniük a döntőt, tavaly pedig a spanyolok mögött másodikak lettek. A címvédésen és a hazai pályán kívül még egy dolog motiválhatja a dán játékosokat: 2014-ben befejezi edzői pályafutását Ulrik Wilbek, aki páratlan edzői karriert mondhat magáénak. Az 56 éves tréner a női válogatottal olimpiát, világbajnokságot és Európa-bajnokságot (ez utóbbit kétszer) is nyert, míg a férfiakkal szintén kétszer volt Eb-aranyérmes, a 2011-es és a 2013-as vb-n pedig a dobogó második fokára állhatott fel.

Blaženko Lacković remek megmozdulásai és góljai minden bizonnyal nagyon hiányoznak majd a horvát válogatottnak (Fotó: Ótos András)

Blaženko Lacković remek megmozdulásai és góljai minden bizonnyal nagyon hiányoznak majd a horvát válogatottnak (Fotó: Ótos András)

A szakértők szerint két válogatott képes szertefoszlatni a dánok aranyéremről szőtt álmait: az egyik a horvát, a másik pedig a spanyol. A Slavko Goluža által irányított horvátok szeretnék teljessé tenni az éremgyűjteményüket: 1996-ban és 2004-ben olimpiát, 2003-ban pedig világbajnokságot nyertek, de nekik is, csakúgy mint Wilbeknek, két Eb-ezüstérmük van. Golužának remekül sikerült összekombinálnia a fiatalokat az idősebbekkel: az olimpián bronzérmesek lettek, miután 33:26-ra legyőzték a magyar válogatottat. Igor Vorinak minden bizonnyal ez lesz az utolsó nagy tornája, s hasonlóan gondolkodott Blaženko Lacković is, aki azonban térdsérülése miatt nem utazik Dániába. Balátlövő poszton így a Jakov Gojun (PSG), Damir Bičanić (Chambéry), Stipe Mandalinić (CO Zagreb) és Ivan Slišković (Celje) kvartettből utaznak majd ketten vagy hárman Dániába, akiknek méltó módon kell majd pótolniuk a német HSV Hamburg játékosát. A horvátok a gólokat és a remek megoldásokat Domagoj Duvnjaktól várják: Lacković klubtársa kiváló idényt tudhat maga mögött, s nem véletlenül választotta meg a Handball Planet szaklap az év játékosának.

A spanyolok új szövetségi kapitányának, Manolo Cadenasnak a dániai torna lesz az első nagyversenye a válogatott kispadján. Az adai Sterbik Árpád nem lesz tagja a spanyol nemzeti csapatnak: a Barcelona hálóőre az orvosok tanácsát megfogadva pihenteti a térdét, így azokat a bravúrokat, amelyeket a spanyol védők megszoktak, ezúttal Gonzalo Pérez de Vargasnak (Toulouse) és José Manuel Sierrának (PSG) kell majd bemutatnia. A világbajnoktól mindenki érmet vár az Eb-n, s ez szinte valamennyi sportágban természetes is lenne, de nem úgy kézilabdában, ahol az agyonismételgetett „az Eb sokkal erősebb, mint a vb, mivel az ókontinens bajnokságán nincs egyetlenegy könnyű ellenfél sem” kijelentés még mindig nem számít közhelynek.

A szakértők titkos esélyesként emlegetik még a francia válogatottat, amely 2008 és 2012 között két olimpiát, két világbajnokságot és egy Eb-t nyert meg. A franciáknál megkezdődött a fiatalítás, s mivel a válogatottban még ott van a 30 éves Karabatić és a 34 éves Narcisse, semmiképpen sem lenne méltó, ha őket kihagynánk az éremesélyesek listájáról.

A csoport (Herning): Dánia, Csehország, Macedónia, Ausztria.

B csoport (Aalborg): Spanyolország, Izland, Magyarország, Norvégia.

C csoport (Aarhus): Szerbia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország.

D csoport (Koppenhága): Horvátország, Svédország, Fehéroroszország, Montenegró.

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.

A magyar és a szerb válogatott esélyeivel a hétvégi számunkban foglalkozunk.

Montenegró aranyérme 1001-szeres pénzt ér

A dánok címvédésére 2,60 az odds, a horvát és a spanyol Eb-aranyérem 4,75-szörös pénzt hoz. A további oddsok: Franciaország 5,50, Svédország 23, Szerbia 26, Magyarország 31, Lengyelország 34, Izland 41, Oroszország 81, Csehország 101, Norvégia 126, Fehéroroszország 151, Macedónia 201, Ausztria 751, Montenegró 1001.

Nyitókép: Blaženko Lacković remek megmozdulásai és góljai minden bizonnyal nagyon hiányoznak majd a horvát válogatottnak (Fotó: Ótos András)