2024. április 23., kedd

Biztató nyilatkozatok Brüsszelből

Az utóbbi három hétben egyik tagállam sem utalt arra, hogy kérvényezni fogja a szabad beutazást felfüggesztő mechanizmus aktiválását

Egyelőre az Európai Unió egyetlen tagállama sem jelezte, hogy kérvényezni fogja a szabad beutazás átmeneti felfüggesztését Szerbiával szemben, nyilatkozták tegnap a kérvények elbírálásának tekintetében illetékes Európai Bizottság képviselői. A schengeni övezetbe való szabad beutazás átmeneti felfüggesztését szolgáló mechanizmus ma lép hatályba.

Michele Cercone, Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosának sajtófelelőse elmondta, hogy az utóbbi három hétben egyik tagállam sem utalt arra, hogy kérvényezni fogja a mechanizmus aktiválását. Az viszont tény, hogy az EU tagállamainak némelyike az utóbbi években több alkalommal is figyelmeztetett a Nyugat-Balkán országaiból érkező álmenedékkérők jelentette problémára, nyomatékosította Cercone. Elmondta, hogy ezek a tagállamok továbbra is aggódnak, mivel úgy tűnik, a menedékkérők száma nem csökkent. Az EB figyelemmel kíséri a dolgok alakulását, és pontosan tisztában van azzal, hogy mi a helyzet az uniós tagállamokban, közölte Cercone.

Bár a sajtófelelős azt nyilatkozta, hogy a menedékkérők száma nem csökkent, a szerbiai sajtó szerint Belgiumban 2013-ban négyszer kevesebben folyamodtak menedékért valamelyik nyugat-balkáni országból. Egyedül Németországban emelkedett meg a menedékkérők száma, hiszen a német Legfelső Bíróság döntésének értelmében visszaállt a korábban hatályon kívül helyezett szociális juttatási rendszer, amely által a menedékkérők jelentős bevételre tehetnek szert kérvényeik elbírálásáig, írja a Beta.

Tanja Fajon európai parlamenti képviselő, az EP vízumliberalizáció témájában illetékes jelentéstevője a napokban fejtette ki: nem tartja kizártnak, hogy miután ma hatályba lép a schengeni övezetbe való szabad beutazás átmeneti felfüggesztését szolgáló mechanizmus, Szerbia vízummentességét komoly veszély fenyegeti. Jelko Kacin, az EP szerbiai jelentéstevője nem ért egyet Fajonnal, és nem hiszi, hogy Szerbiát komolyan fenyegeti a vízummentesség átmeneti felfüggesztése.