2024. április 25., csütörtök

Lesz-e vízgyár Nagybecskereken?

A szerbiai kormány közreműködését sürgeti a VSZL

A VSZL nagybecskereki képviselői csoportja nyílt levélben fordult a szerbiai kormányhoz. Azt sürgetik, hogy az ország legmagasabb végrehajtó szerve kapcsolódjon be a nagybecskerekiek ivóvízproblémájának a megoldásába. A magas arzéntartalom miatt ugyanis Közép-Bánátban 2004 óta be van tiltva a vezetékes víz használata, de az illetékeseknek mindmáig nem sikerült biztosítani az egészséges ivóvizet a vidéken élőknek. A ligások szerint a vízgyár építése körüli huzavona pedig példa nélküli botránnyá terebélyesedik, hiszen, amíg a nagybecskerekiek immár egy évtizede vásárolják a palackozott vizet, addig a vízcsapokból folyó technikai vizet ivóvíz gyanánt fizetik – mégpedig egyre magasabb áron.

Évtizedes probléma az ivóvíz Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Évtizedes probléma az ivóvíz Nagybecskereken (Fotó: Kecskés István)

Miközben a polgárok – anyagi helyzetük függvényében – megpróbálják biztosítani maguknak az egészséges ivóvizet, addig az önkormányzati vezetők és a Városi Vízművek illetékesei ellentmondásos nyilatkozatokat tesznek a vízgyár építésével kapcsolatban. A ligások szerint ez vagy arra utal, hogy a jelenlegi hatalomnak nincs kellő szakmai háttere a beruházás megvalósításához, vagy pedig nincs meg az akarat a probléma megoldására.

A nagybecskereki önkormányzat 2012 áprilisában szerződést kötött az WTE Wassertechnik GmbH társasággal a vízgyár építéséről. A németek már munkához is láttak volna, de a jelenlegi (haladó–szocialista) hatalom egyre vonakodik attól, hogy megvalósítsa azt, amit a korábbi, másmilyen összetételű (demokrata–ligás) önkormányzat vállalt. Érvényes szerződésről van szó, amelynek egyoldalú felbontása több millió eurós kártérítés fizetésére kötelezné az amúgy is nagy gondokkal küszködő Nagybecskereket. Jóslatok szerint ezzel csődbe jutna a város.

A ligások emlékeztetnek, hogy a jelenlegi hatalom előbb azt állította, hogy a beruházáshoz megvan az állami garancia, aztán ezt a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén megcáfolták. A németekkel egyszer leállították a tárgyalásokat, majd folytatták. A helyi parlament elnöke a minap kijelentette, hogy márpedig vízgyárat nem építenek Nagybecskereken, aztán pedig közölték, hogy folytatják a tárgyalást a WTE vállalattal. Ilyen felelőtlen politika miatt a ligások azt kérik a szerbiai kormánytól, hogy sürgősen kapcsolódjon be a Béga menti város „gordiuszi csomójának” a kibogozásába, annak érdekében, hogy a polgároknak minél kisebb kára származzon mindebből.