2024. március 29., péntek

Súlyos baleseteket okoz a köd

Jelentősen nehezíti a közlekedést Vajdaság és az egész ország területén a szakadatlan ködszitálás – A kedvezőtlen időjárás huszonnégy óra leforgása alatt hét áldozatot követelt
(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

A Szerbiai Autós-Motoros Szövetség (AMSS) beszámolójában továbbra is az szerepel, hogy az utak nedvesek, helyenként síkosak, a látótávolság a köd miatt mindenütt jelentős mértékben csökkent, a legtöbb útszakaszon száz méter körüli, de a Timok völgyében és Batajnica környékén még ennél is kevesebb, harminc, illetve ötven méter. A Szerbia Utai közvállalatnál arról számoltak be az illetékesek, hogy az ország harmadrendű útvonalai is nedvesek, a gépkocsivezetőknek fokozott figyelemmel kell közlekedniük, bárhol induljanak útnak. Novi Pazar környékén öt centiméteres vastagságú, fokozatosan olvadó hó található az utakon, Zaječarnál pedig kisebb földcsuszamlások is előfordulnak a sziklás lejtők és szakadékok környékén. Niš körül a magasabb tájegységekben jeges útszakaszokkal is találkozhatnak a sofőrök. A Szerbia Utai vállalat kéri a vezetőket, hogy téli felszerelés és hólánc nélkül ne induljanak útnak, s felhívta a figyelmet a reggeli és esti órákban várható alacsonyabb hőmérsékleti értékekre, melyek számos helyen tehetik jegessé, csúszóssá az utakat. A folyamatos karbantartás ellenére is előfordulhat, hogy bizonyos helyeken kőomlások nehezítik meg a közlekedést. Majdanpek, Žagubica, Golubac, Negotin, Ivanjica környékén, továbbá a đerdapi és az ibari főútvonalon kell fokozottabban figyelni az említett veszélyforrás miatt.

A következő szerbiai útszakaszokon tiltották be a kamionos forgalmat: Jošanička Banja–Kopaonik, Aleksandrovac–Grčak–Drenska klisura, Brzeće–Kopaonik, Kopaonik–Jaram, Kopaonik–Rudnica, Kraljevo–Goč és Stanišinci–Dobre vode (Goč). Ezeken az útvonalakon is kötelező a téli felszerelés. A horvát oldalon végzett munkálatok miatt a palánkai határátkelőt sem vehetik igénybe az év közepéig a teherszállító járművek.

HALÁLOS KIMENETELŰ BALESETEK SORA

Huszonnégy óra alatt öt súlyos közúti baleset történt, melyben heten vesztették életüket, valamint az előző huszonnégy óra leforgása alatt is megsérült 33 személy az utakon, összesen 58 balesetről szerzett tudomást a rendőrség.

A Belgrádhoz közeli Bubanj potok autóúti fizetőkapunál két külföldi férfi vesztette életét szerdára virradó éjjel. A feltételezések szerint görög állampolgárok voltak, a sofőr 35 év körüli, utastársa pedig 55 és 60 közötti lehetett.

Milenko Divac, Vlade Divac édesapja is életét vesztette a Čačak–Užice-útvonalon szenvedett balesetben. Feleségét, Radmilát, a világhírű kosárlabdázó édesanyját sérülésekkel szállították a kórházba. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen körülmények között csúszott le a gépkocsi az útról az Ovčar Banja-i Vavedenje monostor közelében. Az eddigi információk szerint Radmila (72) ült a volán mögött, sérülései nem életveszélyesek, az ortopédosztályon kezelik a végtagok többszörös törése miatt. Milenko (77) belehalt sérüléseibe a čačaki kórházban. A Večernje novosti napilap čačaki tudósítója arról számolt be, hogy a házaspár Požega irányából tartott Čačak felé, amikor gépkocsijuk ismeretlen okok miatt egy, az út jobb oldalán álló útjelző táblába ütközött, majd az árokba futott, és felborult. Az úton közlekedők értesítették a sürgősségieket és a rendőrséget a történtekről, s elmondásuk szerint a balesetet követően egyikük sem veszítette el azonnal az eszméletét. Milenko állapota a kórházig tartó út során azonban rosszabbra fordult. Nyugdíjas éveit töltötte, 51 éve tartott Radmilával kötött házassága.

Egy két esztendős gyermek halt meg az ibari főútvonalon Gornji Milanovac közelében, Nevade faluban, amikor egy gépjármű lefutott az útról. További négy személy megsérült, egyiküket életveszélyes állapotban szállították a kragujevaci kórházba. Vladimir Đorđević sebész a médiának elmondta, hogy a középkorú férfi súlyos fejsérüléseket szenvedett, a többi három szerencsétlenül járt személy nincs veszélyben, közülük ketten, egy hatéves kislány és egy négyéves kisfiú könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Az autóban utazó 48 éves asszony medencecsonttörést szenvedett.

Ugyancsak az ibari úton, a Bele Vode felé tartó elágazásnál történt egy szerencsétlenség szerda délelőtt. Egy belgrádi rendszámtáblával rendelkező kamion egy ugyancsak Belgrádban bejegyzett Yugónak ütközött, melynek vezetője a helyszínen meghalt. A kamiont egy 48 éves férfi vezette, a Yugóban pedig egy 50 és 60 év közötti férfi ült.

Szerdán dél körül a Svrljig és Knjaževac közötti útvonalon bekövetkezett súlyos balesetben ketten vesztették életüket, további két személy megsérült. A szerencsétlenség a Tresibaba hegység emelkedője előtt történt, a mentésbe a tűzoltóknak is be kellett kapcsolódniuk. A közszolgálati média értesülései szerint a knjaževaci rendszámtáblájú Golf márkájú gépkocsi ismeretlen körülmények között az út bal oldali sávjába tért át, ahol frontálisan ütközött egy Ford Focus típusú, niši rendszámtáblájú gépkocsival. A Golfban négy, a Fordban három személy tartózkodott. Nem hivatalos információk szerint egy házaspár a két életét vesztett személy. Tizenhét éves fiukkal és húszéves lányukkal utaztak, akiket a niši klinikai központon kezelnek jelenleg.