2024. április 25., csütörtök

A várva várt Lidl

Valamikor az év második felében kezdődik meg az üzletek kiépítése

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter értesülései szerint a németországi Lidl üzletlánc valamikor az év második felében kezdi meg kiépíteni kiskereskedelmi objektumait Szerbia tizenöt városában és községében. Már szinte teljesen biztos, hogy a Lidl júniusig felvásárolja az üzletek kiépítéséhez szükséges összes földterületet, és ezt követően megkezdődhetnek a munkálatok, tette hozzá Ljajić, aki korábban megerősítette, hogy a németországi üzletlánc Valjevóban, Szabadkán, Újvidéken, Nagybecskereken, Nišben, Smederevóban és Belgrádban már megvásárolta a számára megfelelő földterületeket.

A Lidl üzletvezetősége szilárdan elhatározta, hogy a szerbiai piacon is megjelennek, a szerb illetékesek pedig mindent megtesznek azért, hogy megkönnyítsék munkájukat, illetve az üzletek megnyitásával járó procedúrát, nyomatékosította Ljajić. Elmondta, hogy a szükséges engedélyek nem a kormány, hanem az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak.

Azzal kapcsolatban, hogy a svéd IKEA mikor jelenik meg végre Szerbiában, Ljajić közölte, hogy ezt egyelőre nem tudni, mivel a vállalatnak nehézségei vannak a szükséges engedélyek megszerzésével. Egyebek mellett a területtervezésről és építésről szóló törvényt is módosítani kell, persze nemcsak az IKEA miatt, hanem azért, hogy Szerbiában jobbá váljék az üzleti klíma, magyarázta Ljajić.