2024. április 19., péntek

Kiszabadult az antarktiszi jégből a kínai jégtörő

Kiszabadult a jég fogságából kedden az Antarktiszon a Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő, amely az elakadt Akagyemik Sokalszkij orosz hajónak akart segítséget nyújtani - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A kínai hajó már elhagyta a jégmezőt, és olyan tengeri területre ért, ahol szabadon navigálhat - tette hozzá a Hszinhua.
Az Akagyemik Sokalszkij kapitánya kedden közölte, hogy az orosz hajó szintén önállóan útnak indult. Igor Kiszeljov úgy tájékoztatta az orosz hatóságokat, hogy változó irányban és sebességgel folytatják útjukat észak felé.
A Hósárkány helikoptere csütörtökön szállította az orosz hajó utasait az Aurora Australis ausztrál jégtörőhöz. Az ausztrál jégtörő az 52 kimentett utassal várhatóan két hét múlva éri el Ausztrália partjait - közölték kedden az ausztrál hatóságok.
Egy kínai meteorológust idézve a China Daily című lap kedden közölte, hogy a Hósárkánynak kedvezett a nyugati szél, amely lehetővé tette a jégtörő kiszabadulását a négy méter vastagságú jégmező fogságából. Az erős szél miatt repedések keletkeztek a jégen, amely háromszor olyan vastag, mint amekkorán keresztül a hajó még utat vághatna magának - magyarázta a lap.
Az orosz hajó kapitánya szintén úgy nyilatkozott, hogy a nyugati szél tette lehetővé az Akagyemik Sokalszkij kiszabadulását.
A kínai hajót konditeremmel, pingpong-asztallal és filmvetítő teremmel is felszerelték. Vészhelyzet esetén a mintegy száz fős legénységű Hósárkány élelmiszertartalékai április végéig tartanának ki, édesvízkészletei azonban csupán a jövő hónapig lennének elegendőek.
Az Akagyemik Sokalszkij expedícióját hevesen bírálták Ausztráliában, amiért több jégtörőt (a kínai Hósárkány, a francia Astrolabe, az ausztrál Aurora és az amerikai Polar Star hajókat) el kellett téríteni eredeti útvonaluktól, hogy az orosz hajó segítségére siessenek.