2024. április 24., szerda

Törökországban mintegy 350 rendőrt mozdítottak el tisztségéből

Mintegy 350 rendőrt mozdítottak el tisztségéből a török fővárosban, Ankarában keddre virradóra - közölte a CNN Turk hírtévé, amely szerint ez a legnagyobb mértékű átszervezés a rendőrség keretein belül azóta, hogy a múlt hónapban kiterjedt korrupciós ügy rengette meg a kormányt.

A török sajtó szerint az elmozdítottak között van a pénzügyi csalások, a csempészet és a szervezet bűnözés elleni részlegek nyolcvan vezető beosztású tisztje is.
Ezenkívül mintegy 250, többségében nem a fővárosból érkezett rendőrt neveztek ki az áthelyezettek helyébe: ez utóbbiak a közlekedésrendészeten, valamint a körzeti rendőrőrsökön veszik fel a szolgálatot.
A december 17-én kipattant megvesztegetési ügy vizsgálata nyomán, amelyben kormányhoz közeli üzletembereket és három, utóbb lemondott miniszter gyerekét vették őrizetbe, több száz rendőrt elbocsátottak vagy az ország más részébe áthelyeztek.
Korábban több török elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a városi építési projektekkel kapcsolatos korrupció legtöbbször a Recep Tayyip Erdogan kormányfő közvetlen ellenőrzése alatt álló állami lakásalaphoz kötődik.
Pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult a nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat. Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat.
Recep Tayyip Erdogan viszont összeesküvésről, a kormánya elleni bel- és külföldi erők által folytatott "mocskos műveletről" beszélt.