2024. március 29., péntek

Tizennégy év tiltás után újra lehet külföldi játékkonzolt árusítani Kínában

Kína átmeneti időre föloldotta a külföldi játékkonzolok árusításának 14 éve fennálló tilalmát - közölte a kínai kormány kedden a honlapján.

Egyelőre nem lehet tudni sem azt, hogy a tilalmat mennyi időre oldották föl, sem azt, milyen feltételekkel engedélyezik a játékkonzolgyártóknak a kínai piacra való belépést. Az egyik feltétel úgy tűnik, az lesz, hogy a konzolokat az ősszel létrehozott sanghaji szabadkereskedelmi övezetben szereljék össze.
A Sony, a Microsoft és a Nintendo hosszú évek óta vár arra, hogy bejusson a kínai piacra, amely a harmadik legnagyobb a világon, 2012-ben a becslések szerint csaknem 14 milliárd dolláros volt.
Játékkonzolok híján az asztali számítógépes játékok teszik ki a játékpiac kétharmadát Kínában. A fennmaradó hányadon az ingyenes online játékok és a mobil eszközökre kifejlesztett játékok osztoznak.
A pekingi vezetés 2000-ben tiltotta be a játékkonzolokat azzal az indokkal, hogy rossz hatással vannak az ifjúság mentális egészségére.
A CLSA hongkongi brókercég ugyanakkor rámutatott: gondot jelenthet a játékkonzolokat gyártók számára, hogy a kínai célközönség több mint 70 százalékának a havi fizetése kevesebb mint 630 dollár , miközben a Microsoft legújabb konzoljának, az Xbox One-nak az ára csaknem 500 dollár, a rivális Sony Playstation 4 pedig 400 dollárba kerül. A kínai fiatalok túlnyomó többsége számára elképzelhetetlen az is, hogy 60 dollárt fizessenek egy játékért.