2024. április 16., kedd
MAGYAR SPORT – 2013

Vb-aranyak, BL-siker, kiemelkedő év

A londoni olimpia sikere lendületben tartotta 2013-ra is a magyar sportéletet. Ebben még biztosan nem éreztette hatását az a tömérdek pénz, amit az állam beleölt az utánpótlásba és a szakmai műhelyekbe (igaz, az is félő, hogy ha a közeljövőben egyszer 180 fokos politikai fordulat történne, és elzárnák a pénzcsapokat, akkor összedőlne a mesterséges felépítés alatt álló rendszer), egyszerűen Magyarország világklasszis sportolókkal és jó szakemberekkel rendelkezik.

Hosszú mindent átírt

Ez elsősorban a tradicionális magyar sportoknál éreztette hatását. Úszásban például Hosszú Katinka és edzője/férje, Shane Tusup átírta a még Széchy Tamás által meghonosított egyszeri formába hozás tényét.

Az úszópápaként emlegetett szakember a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években azt hangsúlyozta, egy sportolót egy évben csak egyszer lehet csúcsra járatni. Ehhez képest Hosszú az év második felében elképesztő formát mutatott, a barcelonai világbajnokságon megnyerte a 200 és 400 méteres vegyest, és harmadik lett 200 pillangón, majd a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon 200 vegyesen arany-, 100 és 400 vegyesen ezüst-, 200 háton pedig bronzérmet nyert. A két esemény között pedig milliomosra kereste magát a világkupaversenyeken, ahol alig talált legyőzőre, és a világ egyik legjobb úszójává nőtte ki magát.

Mellette az olimpiai bajnok Gyurta Dánielre sem lehetett panasz, hiszen a 200 mell vb-aranya mellett rövid pályán 100 és 200 mellen sem talált legyőzőre, ráadásul öccse, Gyurta Gergely is nyert egy Eb-aranyat 1500 gyorson.

Aranymámor a tradicionális sportokban

Kajak-kenuban a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett Eb három arany-, három ezüst- és öt bronzérmet hozott, a nagy visszatérő Dusev-Janić Nataša a kajak négyes 500-as sikere mellett Kovács Katalin oldalán 200-on is első tudott lenni, a harmadik aranyat a kajakos Csay Renáta szerezte 5000 méteren. Aztán az augusztus végi duisburgi vb-n négy olimpiai számban született arany: kajak egyesben Kozák Danuta, kenu egyesben Vajda Attila, kenu kettesben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, női K4-ben pedig a Szabó Gabriella, Kozák, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta alkotta kvartett diadalmaskodott. Az összmérleg ennél is nagyobb fölényt mutatott: a magyarok meg sem álltak hét aranyig, öt ezüstig és öt bronzig.

És hogy az öröm teljes legyen, év végén beindult a bébibumm: Kovács Katalin mellett Fazekas-Zur Krisztina is bejelentette, hogy gyermeket vár.

Vívásban világbajnok lett a férfipárbajtőr-válogatott, amely a budapesti vb-n Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Szényi Péter összeállításban győzött, ez a kvartett júniusban is szerzett érmet, akkor a zágrábi Eb-n lett második.

Birkózásban is akadtak komoly sikerek, hiszen a márciusi, tbiliszi Európa-bajnokságon Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg) aranyérmet szerzett, Hatos Gábor (szabadfogás, 74 kg) ezüst-, míg Barka Emese (55 kg) bronzérmet nyert. Majd a szeptemberi, budapesti vébén Sastin Marianna (59 kg) aranya mellett öten – Barka Emese (55 kg), Veréb István (szabadfogás, 84 kg), Módos Péter (kötöttfogás, 55 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 84 kg) és Kiss Balázs (kötöttfogás, 96 kg) – is a dobogó harmadik helyén végeztek.

A cselgáncsozóknál Csernoviczki Éva (48 kg) arany-, Joó Abigél (78) és Bor Barna (+100) bronzérmet nyert a budapesti Európa-bajnokságon. Júniusban a minszki boksz-Eb-n Varga Miklós (60 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) is bronzérmet szerzett.

Öttusában a lengyelországi Eb három arany- és egy ezüstéremmel zárult, majd az augusztusi, tajvani vébén a Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám váltó aranyat, a Gyenesei Leila, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta váltó ezüstöt nyert.

Ami talán csalódás volt: áprilisban az olimpiai bajnok Berki Krisztián címvédőként csak Eb-ezüstérmet szerzett lólengésben, de a kalapácsvető Pars Krisztián is csupán második lett a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

Harmadszor is vb-arany

Vízilabdában a Benedek Tibor személyében a 2013-as évet új szövetségi kapitánnyal kezdő férfiválogatott vb-címet szerzett. A megfiatalított együttest a világbajnokság előtt nagyon féltette a közvélemény, aztán a csoportmeccsek során kiderült, még nincs egyben a csapat. Kína 13:5-ös legyőzése után előbb kikapott Szerbiától 13:10-re, majd Ausztráliával 9:9-et ért el. Ami ezután történt, az viszont már csoda és történelem egyben.

A nyolcaddöntőben Kazahsztán nem jelentett gondot (16:7), a legjobb nyolc között Görögországot 9:3-ra elgázolta, majd az elődöntőben Horvátország ellen nyert 11:10-re. A fináléban Montenegró ellen is csodálatosan játszott az együttes, 8:7-re nyert, így 1973 és 2003 után harmadszor szerzett világbajnoki aranyat!

Csak az ETO

A Győr női kézilabdacsapata tavaly nyolcadszor futott neki európai kupadöntőnek, és végre sikerrel járt. Ambros Martin vezérletével a legjobb játékoskerettel, a legjobb formában, zsinórban tizenhárom mérkőzést megnyerve, mindössze egyetlen vereséggel jutott a fináléba. Igaz, az az egy vereség majdnem a kiesésbe került a Vâlcea elleni elődöntőn, de utólag kit érdekel már ez?!

A csapat a döntő első mérkőzésén simán, 24:21-re győzött Larvikban, és a veszprémi visszavágón egy 9:2-es kezdés után a végére nagyon kiengedve sem tudott kikapni (23:22), és a Vasas (1982), illetve a Dunaferr (1999) után megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

A klub költségvetése nem nyilvános, de becslések szerint 2-3 millió euró körül lehet, amibe igazi nagyágyúk is beleférnek, gondoljunk csak a norvég Katrine Lunde és Heidi Løke, a friss világbajnok Eduarda Amorim vagy a montenegrói jobbátlövő Katarina Bulatović szerződtetésére. És a hírek szerint még nincs vége az erősítésnek, hiszen a klub figyeli a román átlövőt, Gabriela Perianut, és tárgyalt a montenegrói Budućnost vb-ezüstérmes beállósának, Dragana Cvijićnek a megszerzéséről is.

Siker az Universiadén és a Világjátékokon

Hasonló sikert hoztak a cali Világjátékok, minden idők legeredményesebb magyar szereplése hat aranyat és négy ezüstöt eredményezett. És akkor még nem beszéltünk a júliusi, kazanyi Universiadéről, amelyen a magyarok négy arany-, két ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek.

Az, hogy januárban a gyorskorcsolyázók malmői rövid pályás Európa-bajnokságán bronzérmet nyert a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba kvartett, az jó előjel a szocsi olimpiára. De önbizalomszerzésre a téli Universiade is jó volt, amelyen a magyar küldöttség egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárt, a sikereket egyaránt a rövid pályás gyorskorcsolyázók szállították.