2024. április 20., szombat

A Hondáé az első szakasz

A Rosario és San Luis közötti 809 kilométeres szakasszal (180 km mért szakasz) elkezdődött a 2014-es Dakar-rali, amelynek ünnepélyes rajtjára ezúttal is rengeteg néző volt kíváncsi. Az indulók sorát természetesen a motorkerékpárosok nyitották meg, s lapzártánk pillanatáig valamennyien (147) célba is értek.

A motorosok dobogósai: Bort (balról), Coma (jobbról) és Despres (Fotó: Beta/AP)

A motorosok dobogósai: Bort (balról), Coma (jobbról) és Despres (Fotó: Beta/AP)

A szabadkai Saghmeister Gábor 72-es rajtszámmal a 108. helyen futott be 41,45 perces lemaradással. Csapattársa, a magyarországi Dési János a 104. lett (39,31 perc lemaradás), a szlovén Miran Stanovnik azonban szokásához híven tövig nyomta, és 23,05 perces lemaradással a 48. helyen futott be.

A motorosoknál kisebb meglepetésre a Honda új sztárja, a spanyol Joan Barreda Bort nyert 2:25,31 órával, de a fő esélyeseknek számító, szintén spanyol Marc Coma (KTM) és a francia Cyril Despres (Yamaha) nyilván még nem idegeskedik, mert lemaradásuk 37 másodperc, illetve 1,40 perc volt. További sorrend: Duclos (francia, Sherco), Goncalves (portugál, Honda), López Contardo (chilei, KTM), Pedrero Garcia (spanyol, Sherco), Metge (francia, Yamaha), Sunderland (brit, Honda), Botturi (olasz, Speedbrain) stb.

A quados élmezőny is célba ért. A szakaszt az egyik legkomolyabb trónkövetelő, a chilei Ignacio Casale (Yamaha) nyerte meg, de mindjárt a nyomában futott be a címvédő Marcos Patronelli (Yamaha), akinek csupán 21 másodperc volt a lemaradása. E kategóriában magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a budapesti születésű Somfai Mátyás a 9. helyen ért célba, 12,50 perces lemaradással. A 33 éves, tapasztalt versenyző egy átalakított KTM 690-essel versenyzik, s célja minden szakaszon végigmenni. További sorrend: Bonetto (argentin, Honda), Sonik (lengyel, Yamaha), Husseini (holland, Honda), Copetti (argentin, Yamaha), Lafuente (uruguayi, Yamaha), Palma (chilei, Can-Am), Somfai (magyar, E-ATV), Fernandez (argentin, Yamaha) stb.