2024. április 24., szerda

Gyújtogatók is „szavaztak”

Bangladesben véres kampány előzte meg az ellenzék által bojkottált választást

Politikai zűrzavar, általános sztrájk, véres merényletek, egymással szemben álló pártok tagjai közötti halálos kimenetelű összetűzések és szavazóhelyiségek tucatjai ellen végrehajtott (gyújtópalackos) rajtaütések előzték meg, illetve kísérték a parlamenti választást a 155 millió lakosú Bangladesben. A választási kampányban száznál többen vesztették életüket, főleg vidéken, ahol elégedetlenkedők randalíroztak, gyújtogattak és összecsapásokat provokáltak ki.

Egy sérültet helyeznek a riksába Chittagong város Shatkaniya külvárosában. A rendőrség helyenként az ellenzéki tüntetők közé lőtt, akik több mint száz választási helyet „ostrom alá vettek” (Fotó: Beta/AP)

Egy sérültet helyeznek a riksába Chittagong város Shatkaniya külvárosában. A rendőrség helyenként az ellenzéki tüntetők közé lőtt, akik több mint száz választási helyet „ostrom alá vettek” (Fotó: Beta/AP)

Emiatt a tegnapi választáson rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A szavazóhelyekre – amelyeknek nagy része iskolákban működött, és a hétvégén mintegy kétszázat megtámadtak, százat pedig felgyújtottak közülük – országszerte csaknem ötvenezer rendőr és katona vigyázott.

Ennek ellenére sokfelé voltak erőszakos cselekmények. Ellenzéki aktivisták tegnap több helyen rátámadtak a biztonsági erőkre, az összecsapásokban legalább tizenegyen meghaltak.

Korábban Bangladesben ünnepi eseménynek számított a parlament tagjainak, illetve az új kormánynak a megválasztása. Ezúttal a félelem és az erőszak nyomta rá bélyegét a voksolásra. Az ellenzék által szombaton meghirdetett kétnapos általános sztrájk miatt pedig a közlekedés is megbénult az országban.

A kormánnyal szemben álló pártok bojkottálták a voksolást, az embereket pedig arra buzdították, hogy ne szavazzanak. Az ellenzék vezető ereje, a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) azzal kampányolt, hogy a „botrányos komédiába illő” választáson jobb nem részt venni. A BNP szerint részben azért nem kell szavazni, mert a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt, az Awami Liga (AL) és a 2009 óta hivatalban levő Sheikh Hasina miniszterelnök asszony már mindent elintézett, hogy továbbra is hatalmon maradjon. Az ellenzéki BNP azt is kifogásolja, hogy a kormánypárt – felrúgva az 1991 óta érvényes gyakorlatot – nem jelölt ki független testületet a választás tisztaságának ellenőrzésére.

A tét háromszáz parlamenti hely, de az ellenzék biztosra veszi, hogy a mandátumok nagy többségét a kormányzó párt szerzi meg, törvénytelen eszközökkel. Az ellenzéki BNP bojkottja miatt valóban biztosnak tűnik a kormányzó Awami Liga győzelme.

A választást az is bonyolította, hogy a BNP sok vezetője börtönben van, a szerencsésebbek pedig bujkálnak. Khaleda Zia asszony, a BNP vezetője is azt híreszteli, hogy őt is házi őrizetben tartja a rendőrség. A kormány tagadja, hogy bárhogyan is korlátozná az ellenzéki politikusnő mozgásszabadságát.

A hivatalos álláspontot nem mindenki hiszi el, így az Európai Unió és az Egyesült Államok sem. Brüsszel és Washington úgy ítéli meg, hogy Sheikh Hasina rendszere erőszakot alkalmaz az ellenzékkel szemben. Ezért az EU és az USA visszautasította Banglades kérését, hogy megfigyelőket küldjön a választásra.

Banglades a legnagyobb népsűrűségű országok tartozik Ázsiában. Politikai életének ugyanakkor az ad sajátos arculatot, hogy már bő húsz éve többnyire két nő – Sheikh Hasina jelenlegi kormányfő és az ellenzéki BNP vezetője, Khaleda Zia – küzd a hatalomért, illetve váltogatja egymást a kormány élén.

Mindketten ismert politikusok utódai. A bangladesi politikai arénában elsőként Khaleda Zia aratta le a babérokat: a BNP elnökeként megnyerte az 1991-es parlamenti választást. Sikere rendkívüli volt, hiszen győzelme révén ő lett az ország első női miniszterelnöke. Az ismétlés azonban nem sikerült neki, az 1996-os választást elveszítette. Fő politikai vetélytársa, az Awami Ligát irányító Sheikh Hasina győzte le, de már a következő megmérettetésen (2001-ben) visszavágott, és a BNP segítségével visszaszerezte a hatalmat, amelyet a belpolitikai válság miatt 2007-ben a hadsereg vett át egy időre. Az előző, vagyis a 2008-as parlamenti választás ismét a Hasina vezette Awami Liga győzelmét hozta. A tegnapi voksolás eredményhirdetése után alighanem ismét Hasina és pártja fog ünnepelni.