2024. április 19., péntek

Füllesztő és dermesztő

Nálunk virágzásnak indultak a meggyfák, a tengerentúlon pedig újabb hidegrekordok dőlhetnek meg

Miközben vidékünkön napról napra melegrekordok dőlnek meg, s a szokatlanul enyhe idő miatt helyenként virágzásnak indultak a gyümölcsfák, az elmúlt napokban az Egyesült Államok északkeleti területeit valósággal megbénította a sarkvidékről lehúzódott téli vihar. Az ítéletidő 22 államot érintett, melyeknek lakossága eléri a 100 milliót.

New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek. A legnagyobb káosz New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein alakult ki; Bostonban a hóréteg vastagsága elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centiméteres havat is mértek.

Ezzel még koránt sincs vége a megpróbáltatásoknak, hiszen az előrejelzések szerint a hóviharral sújtott térségben újabb hidegrekordok dőlhetnek meg; egyes államokban –30 fokos hőmérséklettől tartanak, a hőérzet pedig az erős szél miatt néhol meghaladhatja a –46 fokot is.

Európa északnyugati térségében szintén szélsőséges az időjárás; az új év első atlanti vihara különösen Nagy-Britanniában okozott komoly áradásokat és súlyos károkat. Karácsony óta immár három – özönvízszerű esőzéssel kísért – hatalmas vihar söpört végig a vidéken, és most érkezik a negyedik. Az egymást követő viharok ugyanannak az időjárási jelenségnek a következményei, amely az Egyesült Államok és Kanada északkeleti térségeit sújtó szélsőséges hideget és rendkívüli havazást okozza.