2024. április 25., csütörtök

Végső búcsú Toplák Imrétől

Szombaton az újvidéki Új temetőben örök nyugalomra helyezték Toplák Imre karnagyot. A szertartáson Voja Soldatović rendező méltatta a Szerb Nemzeti Színház karmesterének munkásságát, kiemelkedő tevékenységéről, számos kitüntetéséről szólva. Személyes tapasztalataira, a művésszel való kiváló együttműködésre emlékezett.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Toplák neve aranybetűkkel íródik be a Szerb Nemzeti Színház történetébe – hangsúlyozta. A karnagyot a színház énekkara búcsúztatta.

A gyászoló családnak Pénzes János szabadkai megyés püspök is részvétét nyilvánította, s üzenetében köszönettel szólt Toplákról, aki – mint megjegyezte – keresztény magatartásával, példamutatásával, művészetével segítette az egyházat mindvégig.

Toplák Imre 1961-től kezdve dolgozott a Szerb Nemzeti Színház karnagyaként, 28 operát és további 15 balettpremiert vezényelt. 1933-ban született Bajmokon. A belgrádi művészeti akadémián szerzett oklevelet. Az országhatárokon túl is jól ismerték, Egyiptomban, Belgiumban, Luxemburgban, Magyarországon, Olaszországban és másutt is közreműködött karmesterként. 1991-től 2008-ig az újvidéki Művészeti Akadémia tanára volt.