2024. április 25., csütörtök

Netikett

Köztudott, hogy a papíralapú levelezésnek egy sor közismert szabálya van. Az elektronikus levelezés kevésbé formális, mint a hagyományos levelezés. Mivel ez bizonyos szabadságot jelent, így el kell dönteni azt, hogy valaki milyen mértékben él ezzel a lehetőséggel.

A netikett szó az angol netiquette (network etiquette) magyarosított formája, és a hálózati kommunikáció általános illemszabályait foglalja össze. Konkrét útmutatása az elektronikus levelezésre és az interneten történő egyéb kommunikációs területekre terjed ki. A publikálási és magatartási szabályok megegyeznek az interneten általánosan elfogadott normákkal. A netikett nem tévesztendő össze az etikettel. Ez utóbbi a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszere. Az etikett kultúrkörönként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési forma az egyik társadalmi csoportban udvarias lehet, de egy másikban akár udvariatlannak is számíthat.
A KÖZÖSSÉGI OLDALAK ÉS A LEVELEZÉS

Az utóbbi években elterjedt közösségi oldalak nagyon népszerűek, hiszen mindenki kialakíthatja ezeken belül a maga profilját képekkel, szöveggel, esetenként videókkal együtt. Ilyenek a Facebook, a MySpace, a Skype vagy a YouTube. Időnként megtapasztaljuk, hogy milyen nehéz az interneten kommunikálni, s mennyire könnyű félreértelmezni egy e-mailt, annak jelentését, szándékát. Kapcsolatok, együttműködések bomolhatnak fel miatta, viták, félreértések keletkezhetnek belőle, sőt heves indulatoktól sem mentes háborúskodások alakulhatnak ki egy levelezőlistán vagy egy internetes csoportban. A magyarázat egyszerű, hiszen sokan a mindennapi életben és kommunikációban sem tudnak viselkedni, ez csupán visszatükröződik az interneten. Míg az élőszavas beszélgetésnél gesztikulálunk, hangsúlyozunk, a hatást azonnal észlelve korrigálni tudjuk, addig mindez leírva egészen más hatást kelt, mintegy felerősítve a gyenge fogalmazókészségünket, a mások iránti tolerancia hiányát. Sokan csupán értetlenségből, de azonnal a támadva védekezéssel reagálnak, gondolkodás helyett.

Az interneten gyakran tegeződni szoktak. De ez sem igaz minden esetben. Természetes, ha magázódó stílusban kezdeményezzük a társalgást, hiszen sok esetben nem ismerhetjük az illetőt, fogalmunk sincs mely korosztályból való. Célszerű, ha röviden fogalmazunk. Írjuk meg a legfontosabb gondolatokat, ezzel nemcsak a saját időnket osztjuk be, hanem a mások szabadidejét is tiszteljük. A levél végére ajánlatos odaírni a nevet és a legfontosabb elérhetőségi adatokat is. Nem szabad egy levélben senkit megsérteni vallásában és a hazájához fűződő érzelmeiben. Vannak tabutémák, amire nem szabad rákérdezni sem szóban, sem levélben, pl. mennyi a havi fizetése, mely párthoz tartozik, van-e családja, milyen vallású stb. Mindenki annyit mond el és ír le magáról, amit jónak tart. Soha ne írjon senki indulatos hangvételű levelet! Erre nagy valószínűséggel semmiféle választ nem fog kapni. Ha mégis, akkor számítson hasonló hangvételű válaszlevélre. Az online kapcsolattartásnál használjunk egyértelmű kifejezéseket. Tartózkodjunk a humoros megjegyzésektől, nem mindenki fogja mulatságosnak tartani azt, amit írtunk. E-mailban ne írjunk nagybetűvel, mert az kiabálást jelent, ez sértő a címzettel szemben. Tilos névtelenül levelet feladni annak ellenére, hogy ez műszakilag lehetséges. Tiszteletben kell tartani mindenkinek a levelezéssel kapcsolatos jogait. Hasonlóan súlyos vétség a más levelének elolvasása. Az USA-ban a levéltitokra vonatkozó törvények az e-mailre is vonatkoznak.

NÉHÁNY GYAKORLATI TANÁCS

Kevesebb bosszantó dolog létezik, mint úgy kommunikálni valakivel, hogy az illető állandóan a telefonját vagy egyéb elektronikus kütyüjét pötyögteti, miközben néha elejt egy-egy megjegyzést, jelezve, hogy még érzékeli a jelenlétünket. Ha nem is vagyunk képesek teljesen kikapcsolni a virtuális világból, legalább tanuljuk meg egy kis időre odafigyelni a másikra!

A világháló közösségi oldalain becsmérelni valakit nem éppen egyenes tett. A negatív véleményünket öntsük ki egy lelkes barátunknak kávézás közben, vagy mondjuk bele a másik szemébe, mivel a nagyérdeműt kevésbé köti le személyes ellenszenvünk, főként akkor, ha így adjuk a világ tudtára.

Ne erőltessük rá az érdeklődésünket ismerőseinkre, még kedvességből se! Ha úgy gondoljuk, hogy napi négy-öt kép, ami a természet különleges pillanatait ábrázolja megható bölcsességgel kiegészítve bárki számára inspirálóan hat, akkor tévedünk.

A körüzenetek küldözgetéseit azonnal hagyjuk abba! Tartsuk tiszteletben a privát teret! A továbbküldős üzenetek, képek megosztása egyben a személyes adatok közlését is jelenti. A privát e-mail cím vagy teljes név kiadása, továbbküldése visszaélésekhez vezethet, a vicces fotók megosztása pedig kellemetlen, kínos szituációkat idézhet elő!

Nagyon szép dolog, hogy a megosztással és a like gomb használatával szeretnénk segíteni beteg és nehéz sorsú embertársainkon vagy állatokon. Ezeknek a valóságalapja azonban megkérdőjelezhető, és az ismerőseink nagy többségének lehangoló, nem kívánt információ, csupán azért, mert átverést érez mögötte. Mindig ajánlott utánajárni, hogy amit a nevünk alatt megosztunk, az valós tartalom-e!

Mielőtt a küldés gombra kattintunk, gondoljuk végig, fordított esetben nekünk mi lenne a reakciónk!

Példák a netikett irányelveire

Ne írjunk csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít, használjunk kis- és nagybetűket is!

Egy sor ne legyen 70 karakternél szélesebb!

Legyünk tömörek anélkül, hogy túlságosan lényegre törők lennénk!

Amikor egy levélre válaszolunk, csak annyit idézzünk az eredeti anyagból, hogy érthető legyen a válasz, és ne többet!

Ne írjunk heves leveleket, és ne válaszoljunk ilyenekre!

Ne sértsük meg más vallási és hazájához fűződő érzelmeit!

Ne káromkodjunk, ne írjunk trágárul!

Ne írjunk a chatre vagy a fórumba nem illő dolgokat!

Használjunk szóközt is!

Ne használjunk többszörös írásjeleket!