2024. március 29., péntek

Folyamatos párbeszédben

A VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének évértékelője

Eleve sikeres évnek ítélte 2013-at a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezete szempontjából Pelt Ilona, a szervezet elnök asszonya. Több helyen tartottak választásokat a helyi közösségekben, ahol a párt megőrizte vagy megerősítette pozícióját, oda is bejuttatott tanácstagokat, ahol korábban nem volt képviselve a VMSZ, ezenfelül helyi párttagozat alakult Hódságon és Regőcén.

– A sikert annak is köszönhetjük, hogy folyamatos párbeszédben állunk a civilekkel, az egyházi méltóságokkal, az intézményvezetőkkel, és együtt fogalmazzuk meg azokat a projektumokat, amelyek előbbre viszik a közösségünket – mondta az elnök asszony, majd megköszönte a helyi szervezetek elnökeinek és aktivistáinak áldozatkész munkáját. Egyben arról is tájékoztatott, hogy Kupuszinán az idén a Nagyberuházási Alap támogatásával folytatódik az ipari park és a sportcsarnok építése az iskola melletti telken, Gomboson pedig a hatalmi többséget szerzett VMSZ-es tanácstagoknak meg kell találniuk a párbeszéd lehetőségét a községben többséget nyert haladókkal, hogy a falu érdekében eredményesen végezhessék feladataikat.

Csapó Judit, a párt Zombor területével megbízott körzeti alelnöke, a városi tanács tagja a bezdáni kajakklub eredményes pályázatairól szólt, amelyeknek nemcsak előkészítésében, hanem lebonyolításában, például a közbeszerzési eljárás levezetésében a VMSZ tapasztalt szakemberei segédkeztek. Ennek eredményeként a méltán híres klub több mint kétmillió dinárt nyert a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárságtól az öltöző felújítására és illemhelyek kialakítására a klub épületében, illetve a meglévő pontonok felújítására.

– Mind a pártban, mind az önkormányzatban próbáltunk az olyan ötletek mellé felsorakozni, amelyek segítik saját népünk boldogulását. A tervezett költségvetési tételek megvalósultak a tájékoztatás, a művelődés és a civilek támogatásán keresztül. Sikeres év volt, de nehéz is, olyan akadályokba ütköztünk ugyanis, amelyek egy normálisan működő államban fel se merülhetnének – mondta Szakács Csaba, a városi tanácsnak a nemzeti közösségekkel megbízott tagja.

– Felmértük, hogy Zomborban az ipar olyan állapotban van, amilyenben, a mezőgazdaságot az állam elkótyavetyélte, és a kistermelőket tönkretette, egyedül a turizmus és az oktatás nyit kilépési lehetőséget, bár az oktatásra kevésbé tudunk kihatni, mert a minisztérium sok mindent irányít. A faluturizmus élénkítése érdekében az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújtott a meglévő tájházaknak, illetve igyekeztünk pályára helyezni a Vajdasági Erdőgazdaság és a Vöröskereszt által üzemeltetett monostorszegi, többfunkciós tábort. Az idén az önkormányzat szeretné tovább vinni mindazt, ami tavaly jónak, eredményesnek bizonyult, de igyekszünk előbbre is lépni. Az idén például lesz egy költségvetési tétel, amelyet az elektronikus média a magyar, horvát és bunyevác nyelvű tájékoztatás fejlesztésére fordíthat.

Pribilla Attila, a párt városi tagozatának elnöke, oktatásüggyel és művelődéssel megbízott segédpolgármester kiemelte, hogy a VMSZ fontos célja, hogy mindenütt megmaradjon az anyanyelvi oktatás az általános és középiskolákban. A csökkenő gyereklétszám ellenére Zomborban sikerült elérni a tagozatnyitást, és 25 év után elkezdték a Testvériség-Egység iskola tatarozását.

– Sikerült elérnünk, hogy a kisegítő iskolában az elemi után a középiskolában is magyarul is oktassák az alaptantárgyakat. Nagy az érdeklődés a magyar nyelvtanulás iránt Bezdánban és Zomborban egyaránt, Bezdánban már folyik a szerb gyerekek magyar nyelvre oktatása, Regőcén pedig néhány év kihagyás után az idén újraindul. A Vera Gucunja Iskoláskor Előtti Intézményben a második félévtől megkezdődik a magyar nyelv oktatása heti két alkalommal. Az előzetes adatok szerint Bezdánban és Csonoplyán 24-24, Zomborban 34 szülő igényelte, hogy gyereke az óvodában elsajátítsa a magyar nyelvet. Egyelőre az iskolai előkészítő csoportról van szó, de rövid időn belül szeretnénk elérni, hogy már négyéves korukban kezdjenek magyarul tanulni a szerb óvodások – foglalta össze Pribilla Attila.