2024. március 29., péntek

Húsz éve nem született ennyi gyermek

Az újvidéki szülészeten tavaly 6275 csecsemő jött világra, 150-nel több, mint 2012-ben

A tavaly született csecsemők 30 százaléka császármetszéssel jött világra, 2 százalékuk iker, 10 alkalommal születtek hármasikrek.
– Azt szeretném, ha továbbra is növekedne az újszülöttek száma, és hogy 2014-ben még több gyermek szülessen – mondta Srđan Đurđević, a Vajdasági Klinikai Központ ginekológiai osztályának a vezetője.

Az év első gyermekét Újvidéken az újvidéki Marija Batez hozta világra éjfél után 36 perccel. A kislány 3880 grammos, hossza 49 cm. Majának ez a harmadik gyermeke, és még nem döntötte el, hogy mi lesz a neve. Újév éjszakáján az újvidéki szülészeti osztályon még hat csecsemő látott napvilágot.
– Ez a legszebb újévi ajándékom. Pontosan akkor szültem meg, amikorra előrelátták. Az apuka, és a két testvérke már türelmetlenül várják az új családtagot. A szülés folyamán minden rendben volt, szerencse, hogy kiváló nővérek és orvosok dolgoznak a szülészeti osztályon – mondta Maja Batez.

Maja után fél órával a futaki Gordana Jovanović fiúgyermeket hozott világra. Ognjen 3860 grammos, hossza 51 cm. Az új év harmadik újszülöttje, a 3530 grammos és 49 cm hosszú Anja, akit Mirjana Pejić 04.50-kor hozott a világra – írja a 24 sata hírportálja.
– A szülési fájdalmak szilveszter éjszakáján kezdődtek, annak ellenére, hogy január 7-e volt a várható időpont. Az első fájdalmak után 45 percre már megszültem – mondta elégedetten Mirjana.

A január 1-jén született gyermekeket meglátogatta Miloš Vučević polgármester. Az első újszülött a várostól 100 000 dinárt, a többi pedig 50 000 dinárt kap.
– Nem képzelhetem el szebbnek az új év kezdetét, minthogy meglátogassam a csecsemőket a szülészeten. Gratuláltunk nekik, és átadtuk ajándékainkat. Remélem a szülészet dolgozóinak sok munkája lesz az idén, persze jó értelemben véve, és még több gyermek születik Újvidéken – mondta a polgármester.