2024. április 26., péntek

Adatbázis a potenciális befektetőknek

A topolyai községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja az elmúlt év gazdasági történéseiről – Új befektető érkezett az ipari parkba – Sikeres a közmunkaprogram – Hamarosan ingyenes int

A gazdasági helyzet Topolyán és az egész régióban nagyon súlyos. Aleksa Kumić, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja úgy látja, hogy ma már eredményként kell tekinteni arra is, ha sikerül megőrizni egy létező munkahelyet. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a potenciális befektetők idevonzására, de azt sem szabad megengedni, hogy a működő gyárak bezárjanak, mondta Kumić, hiszen a 2012-es évhez képest tavaly 2,04 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma. A tanácstag reméli, hogy Topolya kiváló földrajzi elhelyezkedése és egyéb adottságai a jövőben még több beruházót fognak idevonzani. Az önkormányzat egy adatbázisban foglalta össze a lehetőségeket.

– A községet olyan szinten szerettük volna bemutatni, hogy a potenciális befektetők lássák, mivel rendelkezünk, mit kínálhatunk fel nekik. Ezért a zöldmezős, illetve barnamezős beruházási lehetőségekről egy adatbázist hoztunk létre. A zöldmezős beruházás azt jelenti, hogy eddig beépítetlen területet kínálunk fel a befektetőknek az ipari parkban, a barnamezős pedig azt, hogy már meglévő, de nem működő ipari létesítményeket ajánlunk nekik. Az ezekről készült adatbázist eljuttattuk az újvidéki VIP Alapnak, a Vajdasági Beruházási Támogatási Alapnak, illetve olyan belgrádi ügynökségeknek, amelyek hasonló dolgokkal foglalkoznak – mondta el Kumić, majd azzal folytatta, hogy a befektetők idevonzása érdekében fejleszteni kellett az ipari park infrastruktúráját. A tanácstag elárulta, hogy ez alatt a vízhálózat bevezetésére, a trafóállomás kihelyezésére és az ipari zónát átszelő terelőút kiaszfaltozására gondolt.
A tavalyi év legnagyobb eredménye, hogy sikerült egy új beruházót Topolyára vonzani. Egy osztrák–német habszivacsgyártó vállalat területet vásárolt az ipari zónában.
–  Az SSA Pana Foamtec Kft.-vel szerződést írtunk alá egy parcella megvételére és már meg is kezdődött az építkezés. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a gyárcsarnok építését egy topolyai vállalat végzi, ily módon munkát biztosítottunk több polgárunknak is. Szándékunk szerint a jövőbeli befektetőknek is topolyai tervező- illetve építőcégeket fogunk ajánlani. Az SSA Pana Foamtec Kft. első csarnoka ezer négyzetméteres lesz és 20 munkást fog alkalmazni. A tervek szerint a cég az idén vagy 2015-ben egy újabb ezer négyzetméteres csarnokkal fogja bővíteni gyártókapacitásait. Első lépésként az EU-piacra fogják szállítani termékeiket, de tervezik a szerbiai piac meghódítását is – nyilatkozta Kumić.

A foglalkoztatásról szólva a tanácstag elmondta, hogy a tavalyi évben közmunkákon keresztül 14 személyt alkalmaztak. A program költségei 4 millió dinárt tettek ki, amiből kettőt az önkormányzat fizetett, kettőt pedig a tartományi gazdasági titkárság. Kumić arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal közösen idén is megszervezte a munkabörzét, amelyen 35 munkaadó képviseltette magát.

Az elmúlt év végén az önkormányzat szerződést írt alá a tartományi gazdasági titkársággal internet-hozzáférési pontok kialakítására, tudtuk meg a tanácstagtól.
– A tartományi titkárságtól ingyenes internet-hozzáférési pontok kialakítására kaptunk félmillió dinár támogatást. Ebből Topolyán 3 ilyen helyet fogunk kialakítani, egyet a könyvtár mögötti téren, egyet a központban a régi áruháznál és egyet a Goricánál. Emellett Bajsán és Bácskossuthfalván is létesítünk egy-egy ilyen pontot – mondta el a tanácstag, majd hozzáfűzte, hogy az internet-hozzáférési pontokat vélhetőleg tavaszra fogják megvalósítani, az ötlettervet a topolyai Sat-Trakt cég készítette el.