2024. április 19., péntek

Támogatás tanuláshoz, tüzelőfára

Példaértékű kezdeményezésről adtunk hírt tavaly márciusban: Milan Ćatić, a Dózsa György Mezőgazdasági Vállalat igazgatója, a Szociális Igazságosság Alap topolyai szervezetének elnöke, Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának tanácsadója, ez utóbbi funkcióval járó juttatását jótékonysági célra ajánlotta fel, s az elmúlt időszakban szinte havi rendszerességgel került kiosztásra az összeg.

A 10–20 ezer dinárnyi támogatást minden községbeli rászoruló igényelheti: gyógyszerre, gyógykezelésre, gyerekekkel foglalkozó művelődési egyesület, sportklub, civil szervezet, illetve szociálisan hátrányos helyzetben levők, de kimagasló tehetségű diákok is.
– Az igazgató úr a Szociális Központban végzett tevékenysége utáni fizetését szétosztja a polgárok, egyesületek között. Szempontnak számítanak az egészségügyi, szociális körülmények, betegség, valamint a fiatal tehetségek megsegítése is. Mivel viszonylag kis összegről van szó, havonta 4-5 támogatott személy, illetve szervezet volt. December végén osztottuk ki a 2013-as év utolsó donációit, egyszerre kéthavi összeget, és 9 támogatott írta alá a szerződést. Mivel tél van, a kérelmek meghatározó része tűzrevalóra vonatkozott, de gyógyszerre, egyetemi tanulmányok folytatására is érkezett, illetve a bajsai művelődési egyesület harkányi vendégszereplését is segítettük – nyilatkozta Szilágyi Mária, a szervezet titkára, aki az elmúlt évre visszatekintve azt is elmondta, hogy elsőként a Bethesda Szeretetszolgálat egy mosogatógépet kapott az új székházba, majd a topolyai karateklub, a bajsa Testvériség Művelődési Egyesület, a Kis Bácska szklerózis multiplexben megbetegedett személyeket tömörítő egyesület volt a támogatott szervezetek között.
A humános akció 2014-ben is folyatódik. A kérvényeket a topolyai község polgárai a Szociális Igazságosság irodájában (Topolya, Corvin Mátyás utca 1/b) adhatják át írásos formában, és mellékelni kell olyan hivatalos dokumentumot, amely alátámasztja a kérelmező indoklását.