2024. március 29., péntek

Szervezett formában segítenek a hó okozta úttorlaszoknál

Fokozott rendőri jelenlétet kértek a városi melegedő működtetése során

Attól függetlenül, hogy a törvényalkotó intézményes formában lehetővé tette a hontalanok teljes körű ellátását, ami elsősorban családoknál történő elhelyezés formájában történik, Szabadkán a téli időszakban is megnyitják majd a melegedőt. Arról viszont, hogy mikor, a városi katasztrófavédelmi szerv dönt majd.

– A törvényhozó családoknál, illetve intézményben való elhelyezésben irányozta elő a hontalanok ellátását. De erre senkit sem lehet rákényszeríteni, és sokszor ilyen-olyan okoknál fogva a hontalanok nem is élnek ezzel a lehetőséggel, visszautasítják azt, inkább kint élnek az utcán. Vagyis a melegedők megnyitása nem kötelezettség, csupán az önkormányzat támogatásának köszönhetően, a Vöröskereszt és a Caritas munkájával nyújtunk ezeknek az embereknek még egy ideiglenes megoldást a téli időszak átvészelésére – tudtuk meg Pecze Mihálytól, a szabadkai Vöröskereszt titkárától. Rámutatott, sokszor a hontalanok nem tudnak a melegedő házirendjéhez sem alkalmazkodni.
– Figyelembe kell venni, hogy milyen jellemmel és szokásokkal rendelkezik az, aki igénybe akarja venni a melegedő szolgáltatásait. Sokszor felmerül a kérdés, hogy az illető hajlandó-e elfogadni a tisztálkodási kötelezettséget, azt, hogy meghatározott időben a melegedőben ott kell lenni, illetve hogy magában az objektumban nem lehet alkoholt fogyasztani, sem pedig ittasan bemenni. Ezek a követelmények fontosak, ugyanis csak így lehet biztonságban mindenki a melegedőben, illetve csak így kerülhetjük el a konfliktusokat – mutatott rá.

A múlt télen ugyanis éppen az elfogadhatatlan viselkedésnek köszönhetően konfliktusok alakultak ki, így idő előtt bezárták a melegedőt.
– A korábbi évek tapasztalatiból tanulva, közvetlenebb együttműködést kérünk majd ebben az évben a belügyi szervek munkatársaitól és a kommunális rendőrségtől. Gyakoribb látogatásra van szükségünk a melegedőben, hogy ha valaki alkoholos állapotban tér be, hogy akkor eltávolítsák az illetőt. Hiszen itt mindenki önkéntesen dolgozik, és a Vöröskereszt és a Caritas felelőssége, hogy megvédje ezeket az embereket. Erre vonatkozó ígéretet már kaptunk az illetékes szervektől – tudtuk meg a titkártól.

Mint megtudtuk, 15 személy elszállásolását tudják vállalni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs is több helyre szükség, ugyanis többen csak reggelizni mennek be a melegedőbe, mások tisztálkodni, illetve kifejezetten melegedni, hiszen van otthonuk, csak nincs mit enniük, vagy nem tudnak fűteni, mert nincs tűzifájuk. De átlagosan 15 személynél nincs több személy ezekben a melegedőkben.
Kérdésünkre válaszolva, miszerint az elmúlt években az illegális bevándorlók helyzete is kérdéses a téli időszakban, ők kapnak-e helyet majd a melegedőben, elmondta, azoknak a személyeknek, akik törvénytelenül tartózkodnak az országban, nem tudnak segítséget nyújtani.

– Nagyon érzékeny témakör ez, és azt kell mondanom, hogy azon határsértők esetében, akik azzal a szándékkal lépik át a határt, hogy menedékjoggal éljenek, törvényes előírás van a segítségnyújtásra vonatkozóan. De az illegális bevándorlók legfeljebb 1 százaléka él ezzel a joggal, a többiek folytatni szeretnék útjukat az Európai Unióba, és törvénytelenül tartózkodnak az ország területén. Bár ezeket a személyeket a belügyi szervek munkatársai elfogják, letartóztatják és szabálysértési bíró elé állítják, és végzést kapnak arról, hogy 7 napon belül el kell hagyniuk az országot, ennek nem tesznek eleget, ugyanis adott helyzetben folytatni szeretnék útjukat Nyugat felé. A törvényen kívüli emberek ellátására nincs jogi keret, így erre egyetlen szervnek sincs lehetősége. Az utóbbi időben ugyanakkor számos kerekasztal-beszélgetésre került sor, javaslatok is elhangoztak, törvénymódosítás is szóba került. Valós megoldás még nem született, egyelőre azt sem tudjuk, hogy hol és hányan tartózkodnak az ország területén olyanok, akik nem kértek menedékjogot. Az igényeikről vannak feltételezések, hiszen hideg van, fáznak, éhesek, de sajnos nem tudunk kontaktust teremteni velük, mert elzárkóznak az intézményektől – mutatott rá Pecze Mihály. Mint mondta, csak akkor segíthetnek, ha a belügyi szervek kérik fel erre az önkormányzatot, vagy a Vöröskeresztet.

Pecze Mihálytól megtudtuk továbbá, hogy a korábbi téli viszontagságok tapasztalatai vezettek oda, hogy ezt a telet szervezetten várják.
– Már az elmúlt két télen, de elsősorban tavaly, a Vöröskereszt aktívan részt vett az úttorlaszoknál. Megközelítőleg 300 takarót osztott ki, teát és élelmiszert vitt ki, elsősorban az autópályára, akkor, amikor a hó olyan nagy torlaszokat okozott. A katasztrófavédelmi törzskar olyan intézkedéseket irányzott elő a 2013/2014-es téli időszakra, amelyek lehetővé teszik, hogy hasonló időjárási viszonyokban megfelelőképpen reagáljon. A Vöröskereszt december második felétől február végéig külön terepjáróval kész élelmiszert, teát, takarókat tud kiszállítani a bajba jutottaknak. Az aktivistáink az autóúton a horgosi határátkelőtől a szenttamási leágazásig tudnak majd szolgálatot teljesíteni – tudtuk meg a titkártól. Hozzátette: – Szerződést kötöttünk az önkormányzattal az esetleges elszállásolásról, ahova szükség esetén állapotos nőket, gyermekes anyákat tudunk meghatározott időre elszállásolni addig, amíg a közlekedést nem akadálymentesítik – mondta.