2024. április 20., szombat

Harc a szenvedélybetegségek ellen

Előadások és jótékonysági megmozdulások jellemezték a kishegyesi Vöröskereszt szervezetének munkáját decemberben

Mozgalmas hónapot tud maga mögött a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete. December elején újból elindult a népkonyhai szolgáltatás: az önkormányzat támogatásának köszönhetően, és a topolyai Vöröskereszt népkonyhájának közreműködésével hetente kétszer, kedden és csütörtökön alkalmanként kétszáz egytálételt osztanak ki a leginkább rászoruló családoknak. Sípos Etelka, a szervezet titkára és Vladimir Tauzović szakmunkatárs azt mondják, hogy több adagot is szét lehetne osztani, de egyelőre csak ennyire van lehetőség. Az külön megelégedés számukra, hogy a szociális központtal és civil szervezetekkel kidolgozott listára senki sem tett megjegyzést. Azt jelenti ugyanis, hogy valóban a leginkább rászorulók kapják.

A népkonyha felhasználóihoz kapcsolódott még egy akciójuk. Karácsony előtt a helyi ifjúsági irodával játékokat gyűjtöttek.
– Több száz játékot, elsősorban plüssállatokat, de más játékokat is sikerült összegyűjtenünk, és a karácsony utáni első alkalomkor a népkonyha felhasználóinak gyerekeit ajándékoztuk meg velük – mondja Sípos Etelka, Vladimir Tauzović pedig hozzáfűzi, hogy a szervezetben egész évben folyik a használt ruhanemű begyűjtése és kiosztása is. Karácsony előtt is volt egy nagyobb akciójuk. Ez sem egyszerű feladat, mert az ajándékozók alapvetően kétfajta követelményt támasztanak: az egyik azt kéri, hogy helyben osszák ki, a másik meg azt, hogy nem szeretné senkin sem látni a ruhadarabot, vagyis másik településen kell kiosztani.
December most már évtizedek óta a szenvedélybetegségek elleni harc hónapja, s ebből az alkalomból a vöröskereszt is számos előadást szervezett. Ezúttal az AIDS-ről tartott előadást mindhárom iskolában dr. Nyirádi Miklós szakorvos. A fiatalok élénk érdeklődést tanúsítottak az előadásokon. Ezt nem is kell csodálni, hiszen a betegség a községben is jelen van, és összefügg a kábítószerfogyasztással. A felvilágosító előadásokat meg kell ismételni, mert bár az internetnek köszönhetően a fiatalok sokat tudnak a betegségekről is, ismereteik gyakran felületesek.