2024. március 29., péntek

Infrastruktúra, egészségügy, oktatás

A csókai önkormányzat tavalyi beruházásairól és az idei terveiről beszélgettünk Balázs Ferenc polgármesterrel

– A lehetőségekhez mérten elégedett vagyok a 2013-ban elért eredményekkel. Voltak jelentősebb befektetések a közvállalatokban, az egészségügyben, a szociális védelem terén és az oktatásban – kezdte évértékelő beszámolóját Balázs Ferenc, Csóka polgármestere. – Állagmegőrző felújításokat végeztünk a községháza épületén, ami az idén folytatódik. Ami továbbra is nagy gond, az a munkanélküliség, az emberek szerény jövedelemből kénytelenek megélni, az általános gazdasági helyzet pedig tovább romlik, ami a fejletlennek számító Csóka községben hatványozottabban jut kifejezésre. A közmunkaprogramnak köszönhetően 30 munkanélküli személynek tudtunk kereseti lehetőséget nyújtani három–hat hónapon keresztül. A község területén folytatott földgáz- és kőolajkutatásokban mintegy 80 személy volt alkalmazásban öt hónapon át.

Tavaly több, saját erőből és tartományi meg egyéb támogatásokból finanszírozott, korábban megkezdett beruházást fejeztünk be. Néhány nagyobb projektumról mindenképpen szólni kell. A Jovan Popović Általános Iskola régi részlegének a felújítását a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával több év után tavaly végre sikerült dűlőre vinni. A felújítási munkálatok értéke megközelíti a 20 millió dinárt, de nem ez volt az egyetlen, a beruházási alap által támogatott és befejezésre váró projektumunk. A többévi stagnálás után folytatódott és az év végéig be is fejeződött az egyházaskéri Ifjúsági Otthon felújítása. Megtörtént az ajtók és ablakok cseréje, a falakat újravakolták, kicserélték az elektromos vezetékeket, és elkészült a központi fűtés is. A munkálatok értéke 7 millió dinár.
Decemberben zárult a községháza önkormányzati részének a felújítása, a munkálatokra a község a saját eszközeiből, a községi költségvetésből mintegy 7 millió dinárt költött. Ebből a pénzből a főépület új nyeregtetőt kapott, a külső falakat pedig hőszigetelő réteggel vontuk be, amitől mintegy húsz százalék energiamegtakarítást remélünk. Hosszútávon mindenképpen kifizetődik a beruházás, és végre nem ázik be a tető. Végső ideje volt belefogni a renoválásba, a községháza állagmegőrzését nem halogathattuk tovább. A munkálatok idén folytatódnak, hamarosan kiírjuk a közbeszerzési pályázatot a pingpongtermet és a szociális központot magában foglaló két északi szárny renoválására tetőcserével együtt.
TÁMOGATÁS AZ INTÉZMÉNYEKNEK

A csókai óvoda padéi részlege új ablakokat kapott, és a falak szigetelése is megtörtént, ami körülbelül 1,5 millió dinárba került. Az óvoda csókai és tiszaszentmiklósi épületében is végeztettünk javítási, felújítási munkákat. Sokat jelent, hogy az oktatási intézményeknek három gépkocsit vásárolt a község, két autót kaptak az iskolák, egyet pedig az óvoda részére szereztünk be. Idén a padéi és a tiszaszentmiklósi általános iskolák vannak soron a járművásárlásban.
Az egészségház műszaki felszerelésére, a gépkocsipark felújítására is külön odafigyelünk, hozzájárulva ezzel a község lakosságának magasabb szintű egészségvédelméhez. A község a rohamkocsi és a dialízisre szoruló betegek szállítására alkalmas mikrobusz beszerzését követően decemberben vásárolt egy új, Dacia típusú személygépkocsit, amit elsősorban a terepes nővérek használnak, akik rendszeresen járják a község falvait, ahol többek között az idős beteg személyeket látják el.


KUKÁSAUTÓ ÉS MÁS GÉPEK

Ha már a járművekről beszélünk, a kommunális közvállalatba két új haszonjárművet is vásároltunk, korábban beszereztünk egy szemétszállító teherautót, amivel a szolgáltatás minősége sokat javult, gyorsabbá és higiénikusabbá vált a háztartási hulladék összegyűjtése és elszállítása. December utolsó napján érkezett meg a vállalatba egy többfunkciós új német erőgép, ami hótúróként is bevethető. Erre az elmúlt télen például nagy szükség lett volna. A földmunkák végzésére, rakodásra is alkalmas erőgép megközelítőleg 8 millió dinárba került. Mellette még betonvágó és nagynyomású csatornatisztító berendezést is vásároltunk a kommunális közvállalatnak. Hasonló méretű és értékű eszközbeszerzések már nagyon régen nem történtek a kommunális vállalatban, de ugyanez elmondható az iskolák gépkocsiparkjáról is, a járműveik kora ugyanis már régen meghaladta a tíz évet.

KEZDŐDIK A VÍZVEZETÉK-HÁLÓZAT FÖLÚJÍTÁSA


Térfigyelő kamerarendszer korábban csak a benzinkút környékén működött, ez a hálózat most tovább bővül, tartományi pályázaton nyert támogatással az általános és középiskola környékét is bekamerázzuk, amire a korábbi sajnálatos események, verekedések, az iskolákba való betörések miatt igencsak szükség mutatkozik.
Jelenleg folyamatban van a közbeszerzési pályázat kiírása a Hódegyházától a hodicsi Aranka-hídig vezető, nagyon rossz állapotban lévő makadámút aszfaltozására. Az útépítés értéke eléri a 15 millió dinárt, és teljesen önerőből, a községi költségvetés eszközeiből fogjuk kivitelezni.
A mezőőrszolgálat megszervezésével, a jégvédelmi rakéták beszerzésével, a talajminta-elemzések költségeinek a támogatásával az önkormányzat közvetve támogatja a mezőgazdasági termelést is. Az állami földek bérbeadásából befolyó pénzből karbantartjuk a dűlőutakat és vízelvezető csatornákat.
Csókán több évtizedes, elavult és egészségtelen azbeszt vízvezetékcsöveken keresztül kapják a polgárok az ivóvizet. A korábban elkészült tervek alapján pályázaton mintegy 10 millió dinárt nyertünk a tartományi mezőgazdasági titkárságtól. Ezt a pénzt megtoldjuk 6 millió dinárral, és megkezdődhet az egyre gyakrabban meghibásodó vezetékek cseréje. Csóka település ivóvízellátásának korszerűsítése öt szakaszra bontva történik, az idén az első szakasz kivitelezésén dolgozunk a helyi közösséggel együtt.

Tartományi és köztársasági támogatással több más infrastrukturális beruházás tervdokumentációja van előkészületben. Szerény bevételekkel rendelkező község lévén önerőből ezeknek a költségeknek csak kisebb részét tudnánk fedezni. Készülnek a tervek az utcák további aszfaltozására, valamint születőben van Padé és Tiszaszentmiklós területrendezési terve. Csóka területrendezési terve már részben elkészült.

Az önkormányzat munkájáról, a községi eseményekről rendszeresen tájékoztatjuk a polgárokat, bővített terjedelemben havi rendszerességgel megjelenik az önkormányzat kétnyelvű közlönye, a Csókai Krónika. A helyi rádió tájékoztató műsorait támogatja az önkormányzat, a kábeltévé jelen van a képviselő-testületi üléseken, tehát a nyomtatott és az elektromos média révén a lakosság informálódhat a helyi közérdekű eseményekről is.

Az idei költségvetésünk szerényebb lesz a tavalyinál, takarékoskodnunk kell, de ennek ellenére a költségvetés felhasználói, az oktatási intézmények, a közvállalatok nem fognak kevesebb pénzt kapni, sőt inkább növeljük az anyagi juttatásokat, és többet fordítunk a szociális védelmi programokra is – mondta a csókai önkormányzat tavalyi munkájáról és az idei tervekről Balázs Ferenc, a község első embere.