2024. április 23., kedd

Ivanović 17. döntője

Ana Ivanović már az idei első tornáján szép sikert ért el. A 2008-ban Roland Garrost nyert belgrádi játékos döntőbe jutott Új-Zélandon, hisz a tegnapi elődöntőben két teljesen különböző játszmában nyert páros partnere, a belga Kirsten Flipkens ellen, és ma a döntőben, immár volt világelsők meccsén a 34. évében járó, pályafutása során 44. tornát nyert amerikai veterán Venus Williamsszel találkozik.

Ana az első játszmában minden tekintetben felülmúlta a belgát, aki a másodikban tartani tudta az adogatást, és kicsikarta a rövidítést. Ebben Ana már jelentős fölényben volt, így ma pályafutása 17. döntőjében a 12. tornagyőzelmet célozhatja meg. A hagyomány ugyan ellene szól, hisz Venus ellen 1:8 a mérlege. Tekintettel arra, hogy az amerikai már nem a régi, ideje lenne, hogy Ana szépítsen, és több mint két év után végre újra tornát nyerjen, hisz legutóbb 2011-ben Bali szigetén vehetett át serleget. Venus is régen nyert, ő 2012-ben Linzben diadalmaskodott legutóbb.

Jelena Janković nem vallott szégyent Brisbane-ben, és a volt világelsők rangadóján kemény csatában veszített a ranglistán második fehérorosz Viktorija Azarenka ellen. Jelena akkor sem adta fel, amikor a döntő játszmában két break hátrányba került, 5:4-re még szépített, és Azarenka adogatásán 40:40-ig is eljutott, végül bele kellett törődnie a vereségbe. Azarenka a mai döntőben a világelső Serena Williamsszel találkozik. Janković a következő héten Sydneyben is pályán lehet, hisz a neve még ott szerepel a benevezettek listáján. Ugyanott biztosan nem jut táblára a magyar Babos Tímea és a szerb Vesna Dolonc. Előbbit a selejtező rajtján az amerikai Lauren Davis, utóbbit pedig a lengyel Katarzyna Piter búcsúztatta. Versenyben van még azonban Jovana Jakšić, aki Tasmania szigetének fővárosában indult, és az 1. körben könnyen nyert a fehérorosz Alekszandra Sasnovics ellen. Jakšić következő ellenfele a vele egyidős belga Alison van Uytvanck, akivel még nem mérkőzött. A jövő heti férfitornák selejtezőjében nincs szerbiai, aki ugyanis számításba jöhetett volna, hétfőtől inkább az Australian Open selejtezőjében startol.

A brisbane-i férfitornán Roger Federer, Dohában Rafael Nadal halad a cél felé, a sencseni női tornán pedig a kínai Na Li végső győzelme várható.