2024. április 18., csütörtök

Összecsapások az egyiptomi nagyvárosokban

Összecsapások törtek ki Egyiptom-szerte a Muzulmán Testvériség hívei és a rendőrség között pénteken, az erőszakban négy ember életét vesztette – közölték egészségügyi és biztonsági források. Az összecsapások a népesebb városokban, egyebek mellett Kairóban, Gízában, Iszmáilíjában és Alexandriában robbantak ki.

Civil ruhás rendőrök őrizetbe veszik Mohamed Murszi egyik hívét Kairóban (Fotó: Beta/AP)

Civil ruhás rendőrök őrizetbe veszik Mohamed Murszi egyik hívét Kairóban (Fotó: Beta/AP)

A kormány által előző héten terrorszervezetnek nyilvánított szervezet hívei gumiabroncsokat égettek, valamint köveket, Molotov-koktélokat és tűzijátékokat hajítottak a kivezényelt rohamrendőrök felé, akik vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.

Az állami televízió arról számolt be, hogy egy férfi és egy nő Alexandriában, egy ember a Kairótól délre található Fajjúm városban, egy másik pedig a Szuezi-csatorna mentén fekvő Iszmáilíjában vesztette életét.

Ezzel párhuzamosan ismeretlen fegyveresek út mentén elhelyezett pokolgépeket hoztak működésbe egy katonai konvoj közelében a Sínai-félszigeten, a támadásban a biztonsági erők négy tagja megsebesült.

Az újabb összecsapások azután törtek ki, hogy a Muzulmán Testvériség arra buzdította híveit, szálljanak szembe a szervezetet betiltó hatóságokkal. Az iszlamisták jelenleg két kulcsfontosságú belpolitikai esemény ellen tiltakoznak: az első a Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök ellen folyó bírósági eljárás január 8-ai folytatódása, a második pedig az ország új alkotmányáról rendezendő január 14-15-ei népszavazás.

Az előző alkotmányt felfüggesztették, amikor a hadsereg júliusban megbuktatta az iszlamisták érdekeit képviselő Murszit. A Muzulmán Testvériség már korábban bejelentette, hogy bojkottálja a tervezett népszavazást, és kampányt indít ellene.

Az egyiptomi kormány közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét tette felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért. A testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz a Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, amiért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb hatósági fellépést tesz lehetővé ellene.