2024. április 25., csütörtök

Több mint ezer illegális bevándorlót mentett ki a tengerből az olasz haditengerészet

Több mint ezer illegális bevándorlót mentett ki a tengerből az olasz haditengerészet az elmúlt 24 órában - közölték pénteken a hatóságok, amelyek szerint nem csillapodik az Európába irányuló bevándorlási hullám.

A haditengerészet helikopterei négy túlzsúfolt, a hullámokkal küszködő bárkát fedeztek fel Szicília déli partjainál, és a megmentésükre hajókat küldtek - tartalmazza a közlemény. A beszámoló szerint a bárkákban 823 férfi, nő és gyerek volt, akik Egyiptomból, Pakisztánból, Irakból és Tunéziából származnak.
A haditengerészet ezt megelőzőleg több műveletben 233, Eritreából, Maliból, Pakisztánból, Nigériából, Szomáliából és Zambiából érkezett embert mentett ki a tengerből. Őket a Szicília keleti partvidékén fekvő Siracusa kikötőjébe szállították.
Tavaly októberben az olaszországi Lampedusa szigeténél 366 eritreai hajótörött fulladt a tengerbe. Azt követően az olasz hatóságok rendkívüli megfigyelő műveletet indítottak hajók, helikopterek és drónok bevetésével a Földközi-tengeren. Olaszország az egyik kapuja a jobb élet reményében Európába bejutni szándékozó, Észak-Afrikából érkező illegális bevándorlóknak. Tavaly - a szíriai polgárháború és az Afrika szarván tomboló viszály miatt - megháromszorozódott a térségünkbe tartó menekültek száma.
Az elmúlt két évtizedben a hazájukból menekülők legnagyobb része Görögországnak, Máltának és Olaszországnak jutott, amely államok kormányai az Európai Uniótól kértek egységes fellépést az ügyben.